IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувствате се нещастни – пътувайте!

10 октомври 2019 17 30

Плануването на почивка действа добре на психиката

Istockphoto

Случвало ли ви се е да се върнете от екскурзия и да сте толкова въодушевени от преживяното, че веднага да започнете да планувате следващата? Причината за това е, че всяко едно пътуване – независимо дали на близка или далечна дестинация, ни прави по-щастливи и действа положително на нашата психика.

Според изследване, поръчано от Booking, понякога подобно бягство от реалността повишава нивото на ендорфина много повече в сравнение със приятни събития от живота ни като сватба или раждането на дете.

Независимо от това дали разполагате с пари или не, вие трябва по-често да пътувате. Разходките из красивите кътчета на България или опознаването на нови места и култури в чужбина, ще ви помогне да се справите със стреса и да държите надалеч негативните емоции. Трябват ви само малко средства, хубава раница, както и удобни обувки и дрехи.

Общо 17 000 души от 17 държави участват в проучването на платформата. По-голяма част от тях посочват в анкетните карти, че емоцията по време на пътуване трудно може да се сравни с друга. Общо 77% от респондентите са отговорили, че те резервират някаква почивка или екскурзия, когато искат да подобрят настроението си.

пътуване

Istockphoto

Интересен е фактът, че 49% от анкетираните са посочили, че са се почувствали много по-щастливи, отивайки на конкретна почивка, отколкото на сватбения си ден.

Почти половината от интервюираните са заявили, че ходенето на среща им предизвиква доста емоции, но не толкова, колкото пътешестването. 45% са категорични, че по време на своя годеж не са били толкова превъзбудени и щастливи, отколкото когато пътуват.

Как да спестите пари по време на почивка?

Оказва се още, че хората, които търсят нови преживявания чрез пътуването, не са големи материалисти. 70% от анкетираните смятат, че обикалянето из непознати места им доставя по-голямо удоволствие от пазаруването и притежаването на нови предмети.

Друго важно нещо, което бива установено в края на изследването, е това, че хората са готови да пожертват комфорта си за сметка на новите пътешествия. Факт е, че някои са готови да пътуват с автобус на хиляди километри, само и само за да зърнат египетските пирамиди, например. 56% от участниците са отговорили, че предпочитат да останат без нови дрехи или технологии, но да отидат на почивка. 48% от тях са готови да отложат ремонти и някои подобрения в дома, за да посетят местата, за които мечтаят.

пътуване

IStockphoto

Изненадващ е фактът, че на 72% от анкетираните им е достатъчно просто да започнат плануването на някакво пътуване, за да се почувстват по-щастливи. По-висок е процентът на хората, които само гледайки карта или търсене на конкретно място, се вълнуват – 80.

Да обиколиш Седемте чудеса на света за 7 дни

Много хора обичат да четат отзивите за хотелите. Според статистиката, 6 от 10 респондента повишават настроението си, четейки коментари за хотела, който са си запазили за бъдещото пътуване.

Ако четейки този текст ви се прииска да разгледате офертите за почивки или хванете гората за кратка разходка с любимите хора, то вие със сигурност сте една идея по-щастливи.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари