IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без алкохол, без близост: Условията за туристи в Саудитска Арабия

11 октомври 2019 08 40

При нарушението им може да се сдобиете с глоба или затвор

Снимка: iStock

На 27 септември тази година Саудитска Арабия пусна нов визов режим, чрез който туристите могат да разглеждат страната в продължение на 90 дни. От кралството казват, че това решение е историческо и цели да повиши чуждестранните и местните посетители до 100 млн. на година до 2030 г.

Страната е пълна със забележителности, като 5 от тях попадат под защитата на ЮНЕСКО, включително заливите на Червено море и планината Асир. Гражданите на 49 държави като САЩ, Канада, по-голямата част от Европа и Австралия и други могат да кандидатстват за онлайн електронна виза или виза на пристигане.

Желаещите обаче трябва да спазват няколко строги правила, когато посещават Саудитска Арабия. Дни преди да пусне новия визов режим, правителството прие нови 19 закона, при нарушаването на които може да ви струват глоба от 1600 долара или дори затвор.

Ето нещата, които трябва да знаете, ако смятате да посетите държавата.

Без движението „Даб“

То става известно през 2017 година и се изразява в това човек да доближава главата към лакътя си по време на танц. Правителството в Саудитска Арабия обаче забранява движението, тъй като го свързва с използването на наркотици.

Арабия

Законът е толкова суров, че когато саудитски водещ е бил заснет да „дабва“ по време на музикален фестивал, той е арестуван и дори уволнен от работа.

Без къси гащи

Колкото и да е горещо в страната, мъжете няма да имат възможност да носят къси гащи. Новият закон за подходящо облекло ги съветва да се обличат прилично и консервативно. Макар постепенно Саудитска Арабия да върви към повече свобода, свързана с облеклото, все още не трябва да се разголвате твърде много.

Арабия

Наскоро местните жени получиха правото да не носят дълги дрехи, наречени абая. Те, както и туристките обаче все още трябва да покриват рамената и колената си на публични места.

Без алкохол

Забравете за каквито и да било коктейли докато се разхождате из Саудитска Арабия. Там алкохолът е напълно забранен, а нарушителите ги грозят сериозни наказания. Може да бъдете глобени, затворени или депортирани.

Арабия

Ако мислите да си наваксате по време на полета до страната, не бързайте. Ако властите на летището ви хванат в нетрезво състояние, също могат да ви арестуват и дори да не ви допуснат до влизане в държавата.

Не се предреждайте и не слушайте силна музика

Според новите закони, всеки трябва да си изчака реда на опашката. Ще бъдете глобени 14 долара, ако се опитате да минете по-напред.

Арабия

Също така трябва да внимавате с децибелите на музиката. Особено важно е да не слушате високо любимите си песни по време на 20-минутната молитва, която се случва всеки ден по пет пъти. Ако бъдете хванати, че пускате високо музика, може да се сдобиете с глоба, която е в различен размер за времето, когато има молитва и тогава, когато няма.

Без показване на близост и внимавайте със снимките

Дори да сте на романтична ваканция с любимия, няма да имате възможност да вървите ръка за ръка по улиците на Саудитска Арабия. Новият закон за пристойно поведение забранява каквато и да било публичност на близост между двама души. Глобите за изразяване на любовта могат да достигнат до 800 долара.

Арабия

Също така нямате право да снимате друг човек без нейното или неговото позволение. Забранява се и заснемането на държавни сгради, от гледна точка на сигурност. Глобите стигат до 266 долара или това е близо 1000 риала.


Принцеса Латифа: Не ме връщайте в Дубай, застреляйте ме!

Рунд пореден в съда: Принцеса Хая срещу емира на Дубай

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари