IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третият пол на Таити

16 октомври 2019 15 00

Фотограф представя общността „маху“ пред света

Снимка: Namsa Leuba

Таити е най-големият и най-многолюдният остров във Френска Полинезия. Столицата му е Папеете, която е дом на фестивала Хеива. Той се провежда през юли и по време на него на почит е местната култура и се празнува превземането на Бастилията във Франция.

Не това обаче привлича швейцарско-гвинейския фотограф Намса Леуба. Тя решава да посети острова, за да наблюдава част от 170-хилядното население там. Става въпрос за т.нар. общност „маху“, която се разграничава от половите определения и разделението между жени и мъже.

В Таити „маху“ са считани за трети пол – родени са мъже, но те не се оприличават на такива. Колкото и да звучи невероятно, на острова тези хора не са се осъзнали като различни преди няколко месеца. Не, те са определили себе си като безполови още преди това да се превърне в тема за разговор в света.

Тук, на острова, „маху“ са приети от обществото още от неговото основаване. Дори се считат като ключови за местната култура и като хора, полезни за народа. Те приемат ролята на духовни учители или социални работници, както и като изпълнители на културни ритуали и танци. Грижат се за децата и възрастните жители. 

Намса Леуба се заема с нелеката задача да представи „маху“ пред света. Заснема своята колекция „Illusions: The Myth of the „Vahine“ throuhg Gender Dyspohoria“ в продължение на половин година. Пред CNN тя определя общността като „микс от емпатия, интуиция, щедрост и креативност“.  

С изложбата си, която ще се проведе в Лондон, Леуба иска да разбие мита за половата идентичност, както и да покаже влиянието на християнските мисионери от 19-и век, които проповядват Библията и въвеждат закони, които осъждат отношенията с „маху“. 

Снимките са направени в ежедневна обстановка, но това, с което фотографката успява да впечатли, са боядисаните тела и стилните костюми, с които са облечени нейните персонажи. В снимките ѝ може да бъдат видени и хора, които се идентифицират като „rae-rae“ – транссексуални жени, които са се подложили на операция за смяна на пола. 

„Още от началото знаех какво искам. За мен беше важно да се види красотата на човека и неговата сила. В моите снимки позата им издава самочувствие и това ги прави още по-красиви“, споделя Леуба пред CNN. 

Фотографката обаче не се ограничава само до снимки. Тя прекарва няколко часа със своите персонажи, разпитвайки ги за тяхното ежедневие и живота им в Таити. „Понякога научавах много лоши неща, които са им се случвали. Други пък разказваха, че напълно са приети от семейството и от общността си“. 

Намса Леуба признава, че всеки един човек, когото е срещнала, е бил напълно различен. Снимки от проекта на фотографката може да видите в нашата галерия. 

Модата скърби: Почина легендарният Питър Линдберг

Възрастни хора се превръщат в божества

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари