IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. д-р Даниела Илиева: Етикет за висок клас събития

29 октомври 2019 18 00

Как да се подготвим и да направим безупречно впечатление?

Доц. д-р Даниела Илиева: Етикет за висок клас събития

Есента бележи началото на активния събитиен и бизнес сезон и започват бизнес баловете, честващи годишнини, значими поводи, благотворителност или нещо, което си заслужава да бъде отбелязано по елегантен начин с бал. След тях идват коледните коктейли и партита, преди всички да отбележим края на 2019-а и началото на 2020-а.

Затова е време да поговорим за баловете – онези балове, които започват с лъскава покана, на която е упомената избраната от домакините локация, поводът, ден и час, и дрескод (dress code) – white tie или black tie за мъжете и вечерна рокля за жените.

В унисон с мисията си да сме най-полезният и доверен приятел на модерната млада жена от Tialoto.bg се допитахме до професионалния трейнър-консултант по официален етикет и преподавател в бизнес университета ВУЗФ доц. д-р Даниела Илиева как да се подготвим и да направим безупречно впечатление на такъв висок клас събития.

Какво означава бал?

Бал означава голямо формално тържество, което цели да отбележи някакво значимо събитие. Баловете са възникнали около 12в. във френския кралски двор. Думата бал произлиза от латинската дума „ballare“, която означава танц. Най-често е вечерно събитие, което може да започне със снимки и коктейл при посрещането на гостите, следва настаняване по масите, които по възможност дипломатично са кръгли. Гостите се наслаждават на вечеря и програма, организирани от домакините и описани в програмата или поканата. В даден момент от вечерта, балът подканва към бални танци. Гостите, получили такава покана, поемат отговорността да уважат домакините не само с присъствието си, но и с адекватна подготовка за събитието.

Мъжете

За мъжете определено е по-лесно. Black tie или white tie дрескод означава смокинг, а смокингът изисква папийонка. Всеки мъж е добре да притежава един класически смокинг, а тези които посещават по-често такива събития, могат да оборудват гардероба си с един класически смокинг и с друг, който е от кадифе или друга, различна от класическата материя. Разнообразието от български и чуждестранни марки, които предлагат смокинги по молове и магазини, е голямо. Една от често допусканите грешки е да се облече смокинг с обикновен панталон, който е част от друг костюм, с надеждата, че никой няма да забележи. Обаче се забелязва! На такива събития има професионални фотографи, светлини, прожектори и светкавици, които „показват“ разликата между горна и долна част. Винаги си личи дали панталонът и смокингът са „заедно“ на този бал или просто са се озовали на едно място поради странна нечия приумица. Недопустим е служебен тъмносин или сив костюм с цветна или едноцветна вратовръзка. Обувките са друг важен елемент – нека са лъскави, лъснати и официални – най-официалните по възможност. Чорапите са само и единствено черни. Всякакви игриви цветови закачки, нека останат за други поводи.

Разбира се, прочитът на white tie указва, че папийонката може да бъде и бяла.

Дамите

За дамите нещата стоят по малко по-сложен начин, но не и невъзможен за постигане.

Вечерна рокля или такава, кореспондираща на black tie и white tie, означава дълга рокля. Позволени са и дължини до под коляното, но бал с дрескод black tie, изисква една официалност, която е постижима най-вече с дълга рокля. Класическият избор винаги попада върху черно, но цветът може да бъде също червен, син, зелен или друг, но задължително едноцветна рокля. Изборът на връхна дреха зависи от сезона – през зимата палто или наметка, през по-топлия сезон елегантен шал, който кореспондира на роклята и цялостната визия. Обувките са винаги затворени, т.е. не се виждат пръстите на краката, независимо от сезона.

Прическата е винаги прибрана – частично или напълно. В етикета за всичко си има обяснение и за косата това също е валидно. На такова събитие най-малкото, с което една дама може да си позволи да се занимава, е с отмятането и подреждането на косата си, или с предпазването ѝ от чиниите и ястията на масата.

Умението да се води непринуден разговор за всичко и за нищо едновременно, е ключово. Любезното посвещение на вниманието към събеседника изисква да не се занимаваме с нищо извънредно и излишно, като например с косата. Изисква също цялото ни лице да е открито за комуникация от близка дистанция, а не през завеса от коса.

Нека да обърнем специално внимание на бельото. На толкова формални събития бельото трябва да бъде незабележимо. Колкото и красива да е една рокля, тя може да бъде ужасно развалена, ако се подават презрамки на сутиен или се отбелязват бикините. Няколко известни марки предлагат безшевно бельо, което остава незабележимо, а безброй много марки предлагат сутиени с подвижни презрамки.

Чантата е с къса, дълга или без дръжка, толкова малка, че да може да бъде поставена на стола зад жената. Бижутата са финалният щрих, който допринася за стилна, ефектна и бляскава визия.

Дрескод white tie изисква от дамите още по-голяма формалност на роклята и задължителна дължина до земята.

Етикет на поведение

Формалността на събитието бал съответства на 3, 4 или 5-степенно меню, а такова меню натоварва масата в пряк и преносен смисъл с много посуда, освен украсата, която домакините са избрали. Освен спазването на всички етикетни изисквания при храненето, има и протоколни обноски при поздравите в началото. Дамите, които вече са дошли и са се настанили, не стават от столовете си, когато някой се приближи за поздрав. Мъжете стават, за да поздравят новодошлите дами и други господа.

Новодошлите се представят на всички и ако изберат да ги поздравят лично един по един, никога не трябва да го правят през масата, протягайки ръка над свещи, посуда и чаши с напитки. Най-малкото е нехигиенично, рисково и неудобно да се протегнеш през голяма кръгла маса, за да се ръкуваш с някого над чашите му с вино и вода.

Именно „натоварената“ маса е причината тостове да се вдигат само в началото, преди ястията да са сервирани, а чашите да се допрат за наздравица само със седящия от дясно и от ляво. С всички останали само си кимваме и повдигаме леко чаша, без да търсим непременно звън на чаши.

Споменахме вече колко важна е комуникацията на масата. До известна степен от изкуството на гостоприемството на домакините зависи колко добре ще се чувстват гостите със събеседниците си. Но самите гости поемат отговорност да не досаждат на цялата компания като натрапват разговора си с някого, който е в другия край на масата. Етикетът изисква да общуваме предимно с тези, които са настанени от двете ни страни.

Всяко едно от горните изисквания може да изглежда като най-естественото нещо, но истинският перфекционизъм, който един бал изисква, е именно съчетанието между всички неща по-горе – постигане на безупречна визия, елегантно поведение и предлагане на приятна компания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари