IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се храним и общуваме на маса, спазвайки протокола?

12 ноември 2019 14 30

Професионални съвети от Доц. д-р Даниела Илиева - професионален трейнър-консултант по бизнес етикет и протокол и лектор във ВУЗФ

Как да се храним и общуваме на маса, спазвайки протокола?

Като истинско изкуство и приятно предизвикателство може да се приеме присъствието на висок клас официално събитие. Всеки ден сме поставени в десетки ситуации, които изискват формалната ни реакция и спазване на обществените норми. Но присъствието на бал или галавечер, например, е цяло майсторство. Затова и ще ви дам някои ценни насоки, с които не само да си спестите неловки моменти, но и да си гарантирате приятно изжиявяване.

Влезте с кралска осанка и походка

И така, да си представим, че сме получили покана, потвърдили сме присъствието си, уважили сме дрес кода според указанията в поканата на домакините и вече сме на прага на събитието. Независимо дали с партньор под ръка или сами, влизането трябва да отразява цялата подготовка и усилия, а именно – трябва да влезем с кралска осанка и походка.

Първото нещо, което търсим с поглед, е мястото, на което домакините посрещат. На строго формални събития, някой ще ни придружи до масата ни, а на събития в по-малък формат, нашето място ще е указано по някакъв начин. Домакините са осигурили организация и подредба на масата и независимо дали ни харесва или не, дали ни е удобно или не, би било доста голямо неуважение да започнем демонстративно или дискретно да преподреждаме, разместваме или да създаваме нов ред. Нека оставим всичко както е и да се насладим на събитието, компанията и храната.

Тайната на ленената салфетка

Ленената салфетка е задължителен елемент от една формално подредена маса, независимо от повода или часа на събитието. И тази ленена салфетка има едно единствено място – в нашия скут веднага щом се настаним на стола си. Няма нещо по-неприятно и затрудняващо за сервиращия персонал от това да приближат масата натоварени с посуда с топли (понякога дори горещи) ястия, и да трябва да отместят ленената салфетка от средата на подложната чиния пред госта. Ако трябва да степенуваме грешките, които се допускат на маса, тази е най-често срещаната, най-забележимата от всички присъстващи и с най-голям потенциал да създаде суматоха. Така че още със сядането, нека приплъзнем салфетката в скута си. При напускане на мястото ни, салфетката се поставя на облегалката на стола, ако столът е с подлакътници, или на самата седалка. Говорейки за ленената салфетка, нека споменем, че дамите не трябва да се смущават да я използват, дори когато са с ярко червило. Попиваме леко и внимаваме с прегъването на салфетката в скута ни по такъв начин, че да не се виждат петна.

Нито за жените, нито за мъжете е допустимо да кръстосват краката си, защото, ако го направят, рискуват да повдигнат или разместят масата, да съборят нещо, или просто да създадат ненужна суматоха. Имаше широко отразена в медиите ситуация, в която Мишел Обама кръстоса крака под масата и… повдигна цялата повърхност за всички гости около нея.

На строго формални събития – формален обяд, прием или формална вечеря, приборите и подредената посуда обикновено е много. Наистина много. Дори и да не сме запознати с менюто предварително, броят и подредбата на приборите могат да ни подскажат колко броя ястия ще ни бъдат поднесени и дори какви ще бъдат. Например, ако имаме една вилица в повече, но липсва кореспондиращ на нея нож, то тогава най-вероятно домакините ще ни предложат салата, която е овкусена и подготвена по начин, който позволява използването само на вилица. Според класическия етикет, няколко неща се ядат само с вилица – листна салата, пържени картофи, омлет, паста и др. Така че нека не бъдем изненадани, ако не откриваме “другарчето” нож на вилицата в някои случаи.

Използване на прибори според етикета

Правилото е да започнем да използваме приборите от вън навътре, т.е. най-отдалечените от чинията прибори са тези, с които започваме. Веднъж вдигнати от масата, приборите не следва да докосват повече масата, а да бъдат поставени в чинията и подпрени на ръба. Има различни стилове на употреба на нож и вилица, според различните видове етикет. Но най-важното е, че модерните обноски на маса допускат вилицата да се мести от лява ръка в дясна, само при условие, че не нарязваме повече от една или две хапки храна. Недопустимо е да се нареже цялата порция на хапки, да преместим вилицата от лява в дясна ръка и да се храним само с вилица до приключване на ястието.

Чашите на масата също са няколко, в зависимост от предвидените степени в менюто, както и акомпаниращите на ястията напитки. По всяка вероятност ще бъдем попитани дали предпочитаме газирана или минерална вода, бяло или червено вино. По правило по-леките ястия се комбинират с бяло вино, а по-тежките като меса и сирена – с червено. Но откриваме модни тенденции в комбинациите, които шеф готвачите* и сомелиe** специалистите правят и можем да бъдем изненадани с нестандартни комбинации. Моят апел е точно тези предизвикателства да приемате, защото мозъкът и сетивата ни се „радват“ на всеки нов и непознат вкусов опит.

Напитките на формално събитие са цяла отделна вселена с правила и условия. Най-важното е да се ръководим от плана на домакините кое след кое следва, коя напитка с какво се комбинира, никога да не отпиваме, докато дъвчем, и да внимаваме да не разлеем или бутнем чаша. Някой би си помислил, че темата с разливането дори няма нужда да се споменава, но целият етикет на маса е насочен към това да се минимизира опасността от неприятни ситуации и да се максимизира възможността за приятни. Ако разлеем върху масата, това налага смяна на посуда, покривка и неудобство за всички. Ако случайно полеем някой с нещо, рискуваме да му развалим цялата вечер, особено на дама, която е вложила часове в подготовка. Това е и причината тостовете да се вдигат само в началото, преди да е сервирано първото ястие.

Не овкусявайте храната преди да сте я опитали

Овкусяването на храната преди да е опитана се счита за неприемливо, защото създаваме впечатление, че предприемаме действия преди да сме анализирали ситуацията. Отделно, формалните събития предлагат малко или много гурме преживяване и храната се сервира в най-добрата комбинация от подправки и вкусове, които само бихме развалили, ако допълним с нещо.

Напускане на масата е нежелателно, но ако се налага, може да се приеме за допустимо само между сервирането на ястия или след приключване на храненето. Ако възникне ситуация, едно просто “извинете ме” е достатъчно, без да се навлиза в детайли и обяснения за причините за напускането на компанията.

Смени на местата на гостите са допустими само след приключване на десерта, когато вече сме на етап дижестив***, кафе или чай. Разбъркването на чая или кафето се прави с безшумно поклащане на лъжичката напред назад в течността, без да докосваме стените на чашата и без да създаваме досаден шум.

Умнението да разговаряш на масата

Изкуство е да се разговаря, докато се яде. Всички знаем, че колкото и екстравагантно или официално да е дадено събитие, разговорите не секват изцяло по време на хранене. Ако консумираме малки хапки, това ще ни позволи да общуваме с хората около нас. Не бива да се страхуваме от паузите и определено не е наша грижа да запълваме всеки миг тишина. Понякога всички ние имаме нужда от пауза, за да осмислим казаното или чутото, да преглътнем храна или напитка, или просто да си починем. Сред табутата са ползването на телефон, грим, козметика или клечки за зъби на масата. По протоколна традиция, зъби, нос и коса не се пипат в присъствието на други гости.

Едно изключително полезно умение, с което бих искала да приключа тази статия, е моделирането. Ако се съмняваме в себе си, можем да си изберем някой, който ни вдъхва доверие и ни изглежда компетентен и в „свои води“ и да моделираме какво прави той или тя. И нека помним, че можем да излезем елегантно от всяка неловка ситуация с малка или голяма доза хумор.

* От френски език chef – главен готвач, майстор готвач

** От френски език sommelier – обучен професионалист в областта на виното

*** От френски език digestif – питие, сервирано след хранене

Доц. д-р Даниела Илиева е професионален трейнър-консултант по бизнес етикет и протокол, лектор във Висшето училище по застраховане и финанси и изпълнителен директор на Фондация „Право и Интернет”. Сертифицирана е от EUROPROTOCOL – Европейското Училище за Протокол, а профилът й включва богат опит в бизнес коучинг, мениджмънт на бизнес процеси, бизнес комуникации, публични изяви и говорене пред публика, междукултурна комуникация и презентационни умения.

Дисциплините, които попадат в нейната експертиза са бизнес комуникации, бизнес етикет и протокол, стратегически мениджмънт, управление на човешките ресурси и корпоративна социална отговорност.

Доц. д-р Даниела Илиева е сертифициран трейнър по Невро-лингвистично програмиране (НЛП) и Коучинг, акредитирана от Международната НЛП Асоциация, Американския НЛП Борд, Американския Борд по Хипнотерапия, както и от Европейския консул по менторство и коучинг. Тя е експерт и доктор по презентационни умения и публична реч.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари