IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

3 фитнес рецепти за есенен десерт

19 октомври 2025 08 00

Насладете се на уют и аромат, без да жертвате фигурата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лятото си отиде и много от нас сметнаха, че е време да се сбогуваме и с тренировъчната си рутина и движението. Всъщност летните тела се ваят през зимата, така че бързо обличайте клиновете и спортните сутиени за една кратка тренировка у дома или във фитнеса.

Едно от нещата, които харесвам в студеното време (може би и единственото), е възможността да стоя повече у дома и да приготвям лично храната си. Като човек, приел здравословното хранене като своя мисия, съм фанатик на тема съставки, хранителни вещества и макронутриенти. Ежедневието ми често включва броене на калории, следване на стриктни рецепти и рязането на един пай точно на 12 равни парчета, които да имат един и същи хранителен състав.

Да, знам, че звучи изтощително (и в действителност е така в началото), но правилното хранене е основен фактор за постигането на желаното тегло. Не говорим за стриктни диети, ограничения, глад или недохранване. Говорим за умереност, осъзнатост за това, което слагаме в чинията си, и поддържане на рутина, която не е скучна, затормозяваща или уморителна.

А какво по-успокояващо и повдигащо настроението от един хубав есенен десерт? Уютът и топлината вече се настаниха у дома и на преден план са ароматните свещи, приглушените оранжеви и жълти тонове, малко кестени тук-там и разбира се, желание за създаване на приятна атмосфера и в кухнята.

Днес сме ви събрали няколко фитнес рецепти, които са идеални за есента. Те съдържат основните за сезона съставки – ябълки и тиква, които можете да комбинирате по всевъзможни начини, за да създадете хубава почерпка за вас и вашето семейство. И спокойно, калориите сме ги изчислили, за да не се тормозите вие.

Приятно четене и готвене!

3 фитнес рецепти за есенен десерт

Тиквени палачинки

тиквени палачинки

Снимка: iStock

Коя хубава сутрин не започва с топли и ухаещи палачинки? Това, че сте тръгнали по здравословния път на живота, не означава, че трябва да се откажете от любимите си ястия. Тези палачинки са идеални за фитнес режима ви и за есента.

Необходими съставки за 4 порции по 2 палачинки:

  • 125 грама бяло или пълнозърнесто брашно
  • 30 грама бакпулвер
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка смляна канела
  • 1 чаена лъжичка тиквена подправка (рецептата може да видите тук)
  • 60 грама консервирана тиква
  • 25 грама кафява захар или друг подсладител
  • 180 мл обезмаслено мляко
  • 120 мл белтъци или 3 големи белтъка
  • 10 мл кокосово масло
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • Спрей за готвене

Инструкции:

  1. Смесете всички сухи съставки в средно голяма купа.
  2. В друга средно голяма купа смесете млякото, белтъците и консервираната тиква и разбъркайте до гладкост.
  3. Смесете мокрите съставки със сухите и разбъркайте добре с лъжица, докато не останат сухи места. Не прекалявайте с разбъркването.
  4. Загрейте голям незалепващ тиган или плоча на среден огън.
  5. Напръскайте леко с олио, за да покриете палачинките, и изсипете малък черпак тесто за палачинки.
  6. Когато палачинката започне да бълбука и краищата ѝ започнат да се стягат, я обърнете.
  7. Повторете с останалото тесто.
  8. Поръсете с кленов сироп, агаве, тиквено масло или любимите си топинги.

Хранителна стойност за 2 палачинки*:

Калории – 172 kcal

Въглехидрати – 34 грама

Протеин – 9,5 грама

Мазнини – 2,5 грама

Фибри – 1,5 грама

Захар – 2 грама

Ябълкови кифлички

ябълкови кифлички

Снимка: iStock

Красив и вкусен завършек на дългия ден. Може да комбинирате една ябълкова кифличка с йогурт или плодове за здравословен снак по средата на деня.

Необходими съставки за 12 порции:

  • 120 мл студена мътеница
  • 60 мл неподсладено ябълково пюре
  • 50 грама кафява захар
  • 10 мл екстракт от ванилия
  • 1 голямо яйце
  • Спрей за готвене

Сухи съставки:

  • 120 грама бяло брашно
  • 125 грама универсално брашно
  • 15 грама бакпулвер
  • 1 супена лъжица смляна канела
  • 1/4 чаена лъжичка индийско орехче
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 42 грама масло, охладено и нарязано на малки парченца
  • 250 грама нарязани на кубчета обелени ябълки

Канелена глазура

  • 120 грама пудра захар, пресята
  • 1/2 чаена лъжичка смляна канела
  • Щипка индийско орехче
  • 30 мл студено обезмаслено мляко. Ако ви трябва по-добра консистенция, добавете още половин супена лъжица.

Инструкции:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Смесете първите пет съставки в средно голяма купа, като разбърквате с тел.
  3. Напръскайте тава за печене със спрей за готвене.
  4. В друга голяма купа смесете брашното, бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта и разбъркайте с тел.
  5. Нарежете охладеното масло, докато сместа не заприлича на едро брашно.
  6. Добавете нарязаните на кубчета смлени ябълки
  7. Добавете сместа с мътеницата, като разбърквате, само докато се навлажни.
  8. Поставете тестото върху набрашнена повърхност и го месете леко четири пъти с набрашнени ръце.
  9. Оформете тестото в кръг с диаметър 23 см върху тава за печене, с дебелина около 1 см.
  10. С помощта на нож нарежете тестото на 12 парчета по цялата дължина.
  11. Печете до златисто, около 18-20 минути, в зависимост от вашата фурна.
  12. Поставете върху решетка за охлаждане за около 10 минути.
  13. Междувременно, за да приготвите глазурата, смесете пудра захар, канела и индийско орехче с 2 супени лъжици мляко, като добавите още половин, ако е необходимо да получите консистенцията с правилна гъстота.
  14. Разбъркайте до пълна гладкост.
  15. Поставете кифличките върху пергаментова хартия и ги полейте с глазурата с помощта на лъжица – или поставете глазурата в дълбока купа и потопете горната част на всяка кифличка, след което я оставете на хартията да се втвърди.
  16. Получават се 12 кифлички.

Хранителна стойност за 1 кифличка*:

Калории – 184 kcal

Въглехидрати – 37 грама

Протеин – 3 грама

Мазнини – 4 грама

Фибри – 2 грама

Захар – 19 грама

Тиквен пай

тиквен пай

Снимка: iStock

Необходими съставки за 10 порции:

За плънката:

  • 425 грама тиквено пюре
  • 30 грама разбито масло, омекнало
  • 150 грама кафява захар
  • 120 мл обезмаслено мляко
  • 1 голямо яйце
  • 2 големи белтъка
  • 1/2 чаена лъжичка тиквена подправка – рецептата е тук
  • 1/2 чаена лъжичка смляна канела
  • 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
  • 1 чаена лъжичка екстракт ванилия

За тестото:

  • 230-250 грама замразено тесто за пай, размразено до стайна температура.

Инструкции:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Поръсете леко голяма дъска за рязане или равна повърхност с брашно. Разточете кора за пай на стайна температура, така че да стане достатъчно тънка, за да отрежете около 30%. Така крайната ви кора е 140 грама.
  3. Поставете я в 23 см форма за пай, като отрежете излишното тесто.
  4. Сложете тиквеното пюре в голяма купа.
  5. Добавете маслото и разбъркайте добре.
  6. С помощта на електрически миксер смесете кафявата захар, млякото, яйцата, белтъците, тиквената подправка, канелата, индийското орехче и ванилията. Разбийте на средна скорост, докато сместа стане гладка.
  7. Изсипете плънката в непечената кора за пай.
  8. Печете около 70-75 минути или докато ножът, забоден в центъра, излезе сух.
  9. Нарежете на 10 парчета и сервирайте с бита или кокосова сметана.

Хранителни стойности за 1 парче*:

Калории – 137 kcal

Въглехидрати – 25 грама

Протеин – 3 грама

Мазнини – 5 грама

Фибри – 1,5 грама

Захар – 16,5 грама.

*Хранителните стойности може да варират в зависимост от съставките, които използвате.

За още вкусни, здравословни и ароматни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари