Лятото си отиде и много от нас сметнаха, че е време да се сбогуваме и с тренировъчната си рутина и движението. Всъщност летните тела се ваят през зимата, така че бързо обличайте клиновете и спортните сутиени за една кратка тренировка у дома или във фитнеса.
Едно от нещата, които харесвам в студеното време (може би и единственото), е възможността да стоя повече у дома и да приготвям лично храната си. Като човек, приел здравословното хранене като своя мисия, съм фанатик на тема съставки, хранителни вещества и макронутриенти. Ежедневието ми често включва броене на калории, следване на стриктни рецепти и рязането на един пай точно на 12 равни парчета, които да имат един и същи хранителен състав.
Да, знам, че звучи изтощително (и в действителност е така в началото), но правилното хранене е основен фактор за постигането на желаното тегло. Не говорим за стриктни диети, ограничения, глад или недохранване. Говорим за умереност, осъзнатост за това, което слагаме в чинията си, и поддържане на рутина, която не е скучна, затормозяваща или уморителна.
А какво по-успокояващо и повдигащо настроението от един хубав есенен десерт? Уютът и топлината вече се настаниха у дома и на преден план са ароматните свещи, приглушените оранжеви и жълти тонове, малко кестени тук-там и разбира се, желание за създаване на приятна атмосфера и в кухнята.
Днес сме ви събрали няколко фитнес рецепти, които са идеални за есента. Те съдържат основните за сезона съставки – ябълки и тиква, които можете да комбинирате по всевъзможни начини, за да създадете хубава почерпка за вас и вашето семейство. И спокойно, калориите сме ги изчислили, за да не се тормозите вие.
Приятно четене и готвене!
3 фитнес рецепти за есенен десерт
Тиквени палачинки
Снимка: iStock
Коя хубава сутрин не започва с топли и ухаещи палачинки? Това, че сте тръгнали по здравословния път на живота, не означава, че трябва да се откажете от любимите си ястия. Тези палачинки са идеални за фитнес режима ви и за есента.
Необходими съставки за 4 порции по 2 палачинки:
- 125 грама бяло или пълнозърнесто брашно
- 30 грама бакпулвер
- ¼ чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка смляна канела
- 1 чаена лъжичка тиквена подправка (рецептата може да видите тук)
- 60 грама консервирана тиква
- 25 грама кафява захар или друг подсладител
- 180 мл обезмаслено мляко
- 120 мл белтъци или 3 големи белтъка
- 10 мл кокосово масло
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- Спрей за готвене
Инструкции:
- Смесете всички сухи съставки в средно голяма купа.
- В друга средно голяма купа смесете млякото, белтъците и консервираната тиква и разбъркайте до гладкост.
- Смесете мокрите съставки със сухите и разбъркайте добре с лъжица, докато не останат сухи места. Не прекалявайте с разбъркването.
- Загрейте голям незалепващ тиган или плоча на среден огън.
- Напръскайте леко с олио, за да покриете палачинките, и изсипете малък черпак тесто за палачинки.
- Когато палачинката започне да бълбука и краищата ѝ започнат да се стягат, я обърнете.
- Повторете с останалото тесто.
- Поръсете с кленов сироп, агаве, тиквено масло или любимите си топинги.
Хранителна стойност за 2 палачинки*:
Калории – 172 kcal
Въглехидрати – 34 грама
Протеин – 9,5 грама
Мазнини – 2,5 грама
Фибри – 1,5 грама
Захар – 2 грама
Ябълкови кифлички
Снимка: iStock
Красив и вкусен завършек на дългия ден. Може да комбинирате една ябълкова кифличка с йогурт или плодове за здравословен снак по средата на деня.
Необходими съставки за 12 порции:
- 120 мл студена мътеница
- 60 мл неподсладено ябълково пюре
- 50 грама кафява захар
- 10 мл екстракт от ванилия
- 1 голямо яйце
- Спрей за готвене
Сухи съставки:
- 120 грама бяло брашно
- 125 грама универсално брашно
- 15 грама бакпулвер
- 1 супена лъжица смляна канела
- 1/4 чаена лъжичка индийско орехче
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 42 грама масло, охладено и нарязано на малки парченца
- 250 грама нарязани на кубчета обелени ябълки
Канелена глазура
- 120 грама пудра захар, пресята
- 1/2 чаена лъжичка смляна канела
- Щипка индийско орехче
- 30 мл студено обезмаслено мляко. Ако ви трябва по-добра консистенция, добавете още половин супена лъжица.
Инструкции:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Смесете първите пет съставки в средно голяма купа, като разбърквате с тел.
- Напръскайте тава за печене със спрей за готвене.
- В друга голяма купа смесете брашното, бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта и разбъркайте с тел.
- Нарежете охладеното масло, докато сместа не заприлича на едро брашно.
- Добавете нарязаните на кубчета смлени ябълки
- Добавете сместа с мътеницата, като разбърквате, само докато се навлажни.
- Поставете тестото върху набрашнена повърхност и го месете леко четири пъти с набрашнени ръце.
- Оформете тестото в кръг с диаметър 23 см върху тава за печене, с дебелина около 1 см.
- С помощта на нож нарежете тестото на 12 парчета по цялата дължина.
- Печете до златисто, около 18-20 минути, в зависимост от вашата фурна.
- Поставете върху решетка за охлаждане за около 10 минути.
- Междувременно, за да приготвите глазурата, смесете пудра захар, канела и индийско орехче с 2 супени лъжици мляко, като добавите още половин, ако е необходимо да получите консистенцията с правилна гъстота.
- Разбъркайте до пълна гладкост.
- Поставете кифличките върху пергаментова хартия и ги полейте с глазурата с помощта на лъжица – или поставете глазурата в дълбока купа и потопете горната част на всяка кифличка, след което я оставете на хартията да се втвърди.
- Получават се 12 кифлички.
Хранителна стойност за 1 кифличка*:
Калории – 184 kcal
Въглехидрати – 37 грама
Протеин – 3 грама
Мазнини – 4 грама
Фибри – 2 грама
Захар – 19 грама
Тиквен пай
Снимка: iStock
Необходими съставки за 10 порции:
За плънката:
- 425 грама тиквено пюре
- 30 грама разбито масло, омекнало
- 150 грама кафява захар
- 120 мл обезмаслено мляко
- 1 голямо яйце
- 2 големи белтъка
- 1/2 чаена лъжичка тиквена подправка – рецептата е тук
- 1/2 чаена лъжичка смляна канела
- 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
- 1 чаена лъжичка екстракт ванилия
За тестото:
- 230-250 грама замразено тесто за пай, размразено до стайна температура.
Инструкции:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Поръсете леко голяма дъска за рязане или равна повърхност с брашно. Разточете кора за пай на стайна температура, така че да стане достатъчно тънка, за да отрежете около 30%. Така крайната ви кора е 140 грама.
- Поставете я в 23 см форма за пай, като отрежете излишното тесто.
- Сложете тиквеното пюре в голяма купа.
- Добавете маслото и разбъркайте добре.
- С помощта на електрически миксер смесете кафявата захар, млякото, яйцата, белтъците, тиквената подправка, канелата, индийското орехче и ванилията. Разбийте на средна скорост, докато сместа стане гладка.
- Изсипете плънката в непечената кора за пай.
- Печете около 70-75 минути или докато ножът, забоден в центъра, излезе сух.
- Нарежете на 10 парчета и сервирайте с бита или кокосова сметана.
Хранителни стойности за 1 парче*:
Калории – 137 kcal
Въглехидрати – 25 грама
Протеин – 3 грама
Мазнини – 5 грама
Фибри – 1,5 грама
Захар – 16,5 грама.
*Хранителните стойности може да варират в зависимост от съставките, които използвате.