IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да създадете пространство за Осъзнатост във вашия дом?

13 ноември 2019 09 00

Как да създадете пространство за Осъзнатост във вашия дом?

Всички знаем, че осъзнатостта е нещо много важно и полезно за хората и им позволява да са наясно с това, къде са, какво правят и как да живеят за момента. Практикувайки осъзнатост, ние можем да се справим с доста съвременни проблеми като стрес и депресия. Доказано е, че практикуването на осъзнатост е доста полезна стратегия за повишаване на качеството на живот и се използва като форма на лечение срещу проблеми като умствени разстройства, тревожност и дори някой пристрастявания като алкохолизъм и хазартна зависимост.

Повечето хора сме наясно с ползите от осъзнатия живот, но в днешното забързано ежедневие, не успяваме да отделим време за себе си и за мислите си. Прекалено сме зависими от заобикалящата ни среда, а тя е пълна със стрес, несигурност и рискове. За това допринася и факта, че много от нас използват дома си като работно място и когато стане време за почивка и презареждане, се затрудняваме да се освободим от работната си нагласа и да намерим място, където просто да се отпуснем. Тази същата тенденция е валидна и за намирането на пространство за осъзнатост в главите ни. Изключително трудно е да съберем мислите си и да се пренесем в текущия момент, ако физически все още сме на място, което свързваме с работа и натоварване.

Но ако целенасочено създадем място в нашия дом, което е специално предназначено за практикуване на осъзнатост, това става доста по-лесно. Всички в домовете си имаме място за ядене, спане, готвене и къпане, но имаме ли място където не правим нищо, а просто „сме“?

И за всички които се притесниха, създаването на такова място не означава основен ремонт на къщата или апартамента. Няма нужда да има отделна стая или огромно пространство. Едно ъгълче или пространство до прозорец е напълно достатъчно, за да постигнем състояние на осъзнатост. Няма и строго определени правила за това, какво точно трябва да има на това място, стига то да е ефективно и да Ви позволява да избистрите ума си и да се върнете в настоящия момент.

Все пак имайте предвид следните 5 неща, когато си създавате пространство за осъзнатост:

Трябва да е освободено от всичко излишно

Изчистено и опростено. Задръжте само наистина нужните неща в дома си и го поддържайте опростен и чист. Всичко излишно, което просто стои там и не се използва е добре да се премахне. Всичко около нас е визуален стимул и може да ни разсейва без дори да подозираме. Трябва да дадете шанс на мозъка си да релаксира. За целта имате нужда от удобно място за сядане – може да е възглавница, стол или килимче. Няма значение, стига да ви позволява да сте спокойни.

Избягвайте места, където има много движение

Местата с много движение в дома Ви обикновено са силно разсейващи. Същото важи и за трафика навън. Ако сте до прозореца, той не трябва да гледа към улицата, където има много трафик на коли и хора, понеже тяхното движение и шумът им могат много лесно да нарушат вашата концентрация. Ако изберете ъгъл в някоя от стаите си, то трябва да сте сигурни, че в самата стая няма да има друг освен вас.

Пренесете природата във вашето пространство

Природата около вас е много важна, за да бъдете в момента и насаме със себе си, а прекарването на време сред различни растения може да бъде изключително полезно. Много проучвания показват, че наличието на различни цветя и растителни видове значително подобрява състояния на депресия и стрес и може да действа успокоително. Други домашни растения пък прочистват въздуха като премахват токсини, вътрешни замърсители и подобряват симптомите на алергия, което значително подпомага различни процедури за подобряване на осъзнатостта като дълбоко дишане.

Подобряване на пространството

Друг важен фактор е светлината. Подбирайки пространството си, по начин който осигурява добра естествена светлина, значително ще подобрите вашето настроение. Ако нямате достъп до натурална светлина, то една свещ може също да има подобен успокояващ ефект. А освен това, пламъкът на свещта може да служи като точка за концентрация, която да ви успокои и да ви пренесе в настоящето.

Никакви технологии

С изключение на лека музика или някаква технология, която ви води през определена тема на медитация, всички други технологии са забранени и не трябва да се допускат. Това означава – никакви социални мрежи, никакви имейли, никакви нотификации. Това важи както за телевизори и лаптопи, така и за всякакви смартфони, смартчасовници и всичко, което може да наруши вашата концентрация. Технологиите могат да бъдат много полезни в определени ситуации, но в случая могат да имат крайно негативен ефект и да обезсмислят всичките Ви усилия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари