IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На плаж в Сардиния? Единствено срещу 4 евро за вход

18 ноември 2019 08 30

Мярката се налага, за да се бори туризмът

Снимка: iStock

Може и да ви се стори невероятно, но има места по света, където са се наситили от туристи. Тези дестинации привличат посетителите със своите прекрасни гледки, красиви плажове или историческите си забележителности. Всичко обаче си има граница, която не трябва да бъде преминавана.

С напредването на социалните мрежи всеки иска да се отбележи на някое красиво място или да сподели снимка от известен плаж. Борбата за харесвания е жестока, но това се отразява зле на определени туристически дестинации.

Една от тях е остров Сардиния, който е известен с невероятно чистата си морска вода и перфектен бял пясък. Какво по-уникално място за една-две снимки, с които ще подразните колегите в офиса, които залягат усърдно над работата си докато вие се наслаждавате на слънцето в Италия.

Сардиния - iStock

Снимка: iStock

Е, ако смятате да направите точно това следващото лято трябва да знаете, че един от плажовете на острова вече се плаща. La Pelosa е едно от най-известните места в Сардиния, където всяка година хиляди туристи се наслаждават на хубавото време. Числото на посетителите обаче ще се промени, тъй като през тази седмица властите решиха да въведат няколко строги правила.

Едно от тях е максимум туристи, които ще могат да посетят плажа всеки ден. Броят е сведен до 1500 възрастни. Децата не влизат в бройката, като при тях няма и ограничения. Антонио Диана е кмет на град Стинтино, който е най-близкото място до остров Сардиния.

Именно той въвежда забраните, заявявайки, че те се налагат, за да се запази плажът. „Ограничаваме туристите, защото те се превръщат в бреме. Трябва да опазим мястото, за да може да се посещава и от други хора в следващите 500 години“, обясни той пред CNN.

Сардиния - iStock

Снимка: iStock

През лятото той смяташе да позволи на близо 6000 души на ден да посещават La Pelosa, но това число беше редуцирано до много по-малко. „Трябва да направим всичко възможно, за да запазим плажа за бъдещето. 6000 души не е приемливо“, добавя Диана.

Най-добрите туристически дестинации за 2020 г.

Второто правило, което е въведено, е такса вход за плажа. Тя ще е 4 евро на ден. Засега се обмисля вариант парите да се плащат през мобилно приложение, а по този начин властите се надяват туристите постепенно да се откажат да ходят всеки ден на плаж.

Сардиния - iStock

Снимка: iStock

Проектът първоначално е започнал като експеримент, но Диана се надява да издържи дълги години. „Експериментален е, защото трябва да дооправим няколко детайла, но е нещо, което трябва да издържи години“, добавя той пред CNN.

Хотели предлагат почивка в компанията на сладки животни

Тези правила се добавят към вече съществуващите забрани на La Pelosa. На плажа е забранено да пушите, а ограничението беше въведено преди две години. Постепенно практиката започна да се прилага и на други плажове в Сардиния.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари