IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дестинации, на които им писна от круизни кораби

21 септември 2019 13 00

Замърсяване и пренасищане с туристи са само малка част от проблемите

Снимка: Pixabay

Круизните пътешествия стават все по-предпочитани от туристите. Корабите са толкова луксозни и удобни, че някои от тях дори приличат на малък град. В тях пътуващите имат удоволствието да се насладят на различни забавления и да не усетят кога плават в открито море или океан.

Наскоро обаче една компания, предлагаща круизни пътешествия, беше глобена с 20 млн. долара, защото някои от нейните кораби бяха хванати да изхвърлят голямо количество боклук в океана. Това обаче не е единственият проблем.

круиз

Горивото, което се използва, съдържа близо 2000 пъти повече серен оксид, отколкото се намира в обикновения бензин. Това, според вестник Guardian, е една от основните причини за замърсяването на пристанищата, които служат за спирки на пътешествията.

Освен това, много от дестинациите, които се посещават, се оплакват от твърде многото туристи. Местните жители твърдят, че това пречи на нормалното им ежедневие и уврежда сериозно инфраструктурата и еко системата на градовете.

Ето някои от градовете, на които вече им писна от круизните пътешествия.

Майорка, Испания

Островът е популярна дестинация сред туристите. Особено много от тях идват от круизните кораби, което обаче започва сериозно да пречи на местните жители. Наскоро беше започната петиция, чрез която се иска броят на корабите да се ограничи до един на ден.

круиз

Тя е подписана от повече от 11 хил. жители, които заявяват, че замърсяването се е увеличило значително. В добавка, твърде големият брой туристи пречат на живота на острова. Според управата на Майорка, през 2017 година, дестинацията е втората най-замърсена в Европа, а круизните кораби са главните виновници, защото произвеждат близо 28 тона серен оксид.

Барселона, Испания

През 2016 година местните жители посрещнаха най-големият круизен кораб с протест. Те държаха банери, на които се четяха надписи като „Спрете масовия туризъм. Ползите са само за някои, а негативите – за всички“ и „Да защитим кварталите си, въздуха и здравето си“.

круиз

Барселона се нарежда на първо място по замърсяване в Европа, а корабите, които превозват пътници „подпомагат“ този процес с близо 32 тона серен оксид. Затова кметът на града Ада Колау работи по въпроса да намали круизните кораби, които преминават през Барселона.

Санторини, Гърция

Причината, поради която управата на Санторини иска по-малко круизни кораби на територията си, е свързана с прекалено многото туристи. Островът, който се простира на едва 76 квадратни километра, привлича близо 10 хил. туристи всеки ден. Това сериозно се отразява на инфраструктурата и на ресурсите, с които разполага той.

круиз

Затова, местната управа се стреми да намали тази бройка до 8 хил. „Много хора тук зависят от туристите, но нещо трябва да се направи. Ресурси като електричество и вода почти достигнаха своя лимит. Боклукът се е удвоил за последните пет години. Ако не контролираме тълпите, ще се съсипем“, заяви пред The Washington Post кметът на Санторини.

Островите Галапагос

През 2007 година, островите стават част от световното наследство на ЮНЕСКО. Най-голямата заплаха там е изчезването на животинския свят. Причина за това се оказват круизните кораби, които могат да докарат на Галапагос чужд живот, който да е пагубен за местната еко система.

круиз

Като мярка срещу това, днес всеки кораб, който иска да влезе на територията на островите трябва да бъде одобрен от Националния парк на Галапагос, Бреговата охрана и Министерството на туризма. Това се прави с цел да се предпази животинският свят от изчезване.

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари