IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които разклатиха имиджа на Хари и Мегън Маркъл

28 ноември 2019 09 00

Това ли е началото на края за тях в кралското семейство?

Снимки: Reuters

В кралското семейство на Острова определено има криза. И главните герои в този драматичен сюжет са херцогът и херцогинята на Съсекс. Кралските експерти първоначално бяха убедени, че тази двойка ще има „специален път“ в историята на британската монархия, пише „MarieClaire“. Американският произход и холивудското минало на Меган Маркъл и непокорният характер на принц Хари сякаш предначертаваха интересното бъдеще.

Те никога не са имали бремето и очакванията на бъдещия крал и кралица и имат по-голяма свобода на действие от тази на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Как се справят с тази свобода?

Веднага след сватбата им през май 2018 г., популярността на Хари и Меган започна бързо да расте. Защото създадоха нов образ на кралската двойка, живееща в съвременни реалности. Те се опитаха да следват протокола, но в същото време изглеждаха като живи хора, а не „картонени фигури“ със заучени жестове и фалшиви усмивки. Те си позволиха открито да изразяват чувствата си на публично място и да правят малки грешки, които са характерни за всички обикновени хора.

Хари и Меган

Самата кралица Елизабет също демонстрира топли чувства към снаха си. По-малко от месец след кралската сватба бившата холивудска актриса получи честта да придружи Нейно Величество на три официални събития. Бъдещата кралица Кейт Мидълтън трябваше да изчака година след брака си, за да спечели такова доверие.

Със сигурност на Меган не ѝ е било лесно да стане част от кралското семейство и да бъде наясно с протокола. Тя положи усилия и за това. Според кралския биограф лейди Колин Кембъл етническата принадлежност на херцогинята на Съсекс ѝ е дала допълнителни бонуси в очите на обществеността.

Хари и Меган активно се занимаваха с благотворителна дейност, опитвайки се да обърнат внимание на необходимостта от решаване на належащите проблеми на нашето време – липсата на квалифицирана помощ за хора с психични заболявания, расова дискриминация и бедност в страните от Третия свят.

Хари и Меган

Но изведнъж двойката започна да допуска грешки. Завършилото неотдавна тяхно посещение в Африка трябваше да се превърне в триумф, но едно интервю на практика разруши прекрасната работа, която бяха свършили през предходните десет дни.

Какво се случи с Меган Маркъл, която преди година можеше да промени монархията с един свой жест, затваряйки вратата на колата сама? Защо днес вместо усмихнатата съпруга на принц Хари виждаме все по-често една уморена жена, която през сълзи ни обяснява, че е „смятала, че ще бъде лесно в кралското семейство“ Защо Хари заяви, че се страхува, че Меган може да повтори трагичната съдба на принцеса Даяна?

Някои са убедени, че драматичните промени в поведението на херцозите се дължат на факта, че през септември Меган започна да работи отново с бившия си PR екип. По всяка вероятност в сътрудничество с холивудски експерти кралската двойка разработи нова стратегия за възстановяване на имиджа им, част от която бяха публични съдебни дела срещу таблоиди и емоционални разкрития в телевизионното интервю. Почти едновременно с това в мрежата стартира флашмобът #WeLoveYouMeghan.

Но сякаш ефектът бе обратен.

Кои грешки на Хари и Меган повлияха за спада на тяхната популярност?

1. Да летиш на частни самолети на фона на екоинициативи: лицемерие или мания за безопасност?

В началото на август херцогинята на Съсекс отпразнува своя 38-и рожден ден, а в чест на това събитие Меган и Хари си взеха кратка ваканция – прекараха няколко дни в Ибиса и след това отидоха до Френската Ривиера. Коментаторите не бяха толкова изненадани от дестинациите и лукса, колкото от избрания от тях начин да пътуват.

Двамата, които постоянно предприемат инициативи за опазване на околната среда, отидоха на почивка с частен самолет. Според експерти подобни полети причиняват значителни екологични щети поради увеличените въглеродни емисии (седем пъти повече от търговските полети). Впоследствие принц Хари коментира случилото се, обяснявайки постъпката си с желание да осигури безопасността на семейството. Това твърдение обаче не беше много убедително. Особено като се има предвид фактът, че няколко седмици след ваканцията им, принц Уилям, Кейт и децата им летяха до Шотландия с нискотарифен полет от британската авиокомпания FlyBe.

2. Елтън Джон вместо при прабаба Елизабет – защо родителите на Арчи го заведоха в Ница и пренебрегнаха семейната почивка в Балморал?

Според традицията, последната седмица на лятото от Уиндзор прекарват в семейно имение в Шотландия, където се наслаждават на разходки и разговори помежду си. И тази година не беше изключение. По покана на кралицата и принц Филип, в края на август Уилям и Кейт пристигнаха в Балморал. Както и принцеса Ан със съпруга си, твърди се, че там е бил и принц Андрю, който се е присъединил към Сара Фъргюсън и техните дъщери. Хари и Меган обаче ги нямаше. Това не беше изненада за техните почитатели, защото в началото на лятото двойката заяви, че не планира да отидат в Шотландия, тъй като „Арчи е твърде малък“ за подобни пътувания. Това обаче не им попречи да го вземат с тях в Ница, където гостуваха във вилата на Елтън Джон.

„Да се каже, че Арчи е твърде малък, за да пътува до Шотландия и след това да лети в частния самолет на музикалната звезда на юг от Франция, не беше много приятно“, казва известната журналистка и писателка Алисън Пиърсън. „В Англия има само една кралица и това не е Елтън Джон.“

Хари и Меган

3. Безсмислената война с таблоидите. Кой е победителят?

През октомври Хари и Меган заведоха дела срещу три британски таблоида. Но нека помислим кой чете самите вестници, които кралската двойка така остро осъди? В крайна сметка това са най-горещите почитатели на кралската двойка. Тези, които купуват сувенири със символи на монархията и с голям интерес следят всяка публична изява на монарсите.

Струва ли си да се придаде толкова голямо значение на клюките в пресата? Алисън Пиърсън е убедена, че с този подход очевидноХари и Меган губят, защото дори и най-„мръсните“ статии на журналистите се забравят от хората във времето, което не може да се каже за поведението на знаменитостите.

4. На грешно място, в неправилен момент. Защо интервютата на Хари и Меган носят щети?

Африканската обиколка на Меган и Хари тази есен беше доста успешна според всички наблюдатели. Те перфектно проведоха всички срещи и оставиха отлично впечатление сред местните жители. Жилката катран в меда се оказа документалния проект на телевизия ITV, записан по време на обиколката и показан след края ѝ – тоест в същия момент, когато херцозите на Кеймбридж заминаха за Пакистан. Всъщност Меган и Хари отклониха общественото внимание от важната мисия на Кейт и Уилям, нарушавайки неизреченото правило на кралското семейство „да бъдат в сянка“, докато други представляват монарха в чужбина. Но дори това не беше най-голямата им грешка. Това, което разказаха в интервюто си, се оказа много по-противоречиво.

Меган Маркъл

Меган разказва за трудния си живот в кралското семейство и то на място, където хората гладуват, работят до изтощение и дори нямат възможност да получат качествена медицинска помощ. Разбира се, общественият живот може да бъде изтощителен, но поне Меган има любящ съпруг, прекрасен син, дворец и достатъчно пари, за да не се притеснява за бъдещето си.

5. Как принц Хари загуби връзка със своя брат?

Любимите синове на принцеса Даяна, които трябваше да си бъдат опора след трагичната смърт на майка им, бяха винаги близки. Минаха през различни житейски препятствия, приятелството им не се разклати дори когато принц Уилям се ожени за Кейт Мидълтън и се потопи в семейния живот. Но очевидно нещо се промени в отношенията им след сватбата на Хари и Меган Маркъл. Отначало в пресата се появиха слухове за разногласията между братята, но мнозинството ги прие като журналистически спекулации. Хари обаче ги потвърди в свое интервю като каза: „С Уилям сме поели наистина по различни пътища. Братята имат различни периоди във връзката си и това е добре“.

Хари и Уилям

След публикуването на интервюто пресата искаше да разбере какво мисли принц Уилям за думите на брат му. Той отговори, че е „притеснен“ за състоянието на Хари и че се „надява Меган и Хари да са добре.“

Според Ръсел Майърс, редактор на „Daily Mirror“, всички тези събития биха могли да бъдат „началото на края“ на връзката на Хари и Меган с кралското семейство. Какво ще се случи с тях след това? Ще се откажат ли от статута си поради прекомерен натиск и ще напуснат ли Великобритания? Ще успеят ли да намерят баланс между личния и обществения живот, като построят „щит“, както направи кралицата?

Въпроси, чиито отговори засега нямат отговор...

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари