IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цигари и анорексия – правилата на Виенската опера

21 декември 2019 15 00

Ужасяващи разкрития за едно от най-престижните балетни училища в Европа

Снимка: Pixabay

Виенската опера попадна в центъра на разследване, след като през април беше разкрито, че децата-балерини са били принуждавани да пушат, за да останат слаби. Освен това, те били подлагани и на физически, психически и сексуален тормоз от двама учители. Разкритията са публикувани в множество вестници, сред които New York Times и австрийското списание Falter. Всичко е базирано на интервюта с ученици и персонала на операта.

Според медиите, децата са били удряни, ритани, драскани до кръв, дърпани за косата и подлагани на унизителни коментари относно визията и тялото им. Едно от най-унизителните неща бил начинът, по който учителите се обръщали към децата. Вместо да ги наричат с имена, те ги викали по номера на дрехите, които носят.

Когато поискали разговор с психолог, такъв не им бил осигурен. В резултат на това, някои от учениците развили булимия и анорексия.

Балет

Снимка: Pixabay

През април директорът на операта Доминик Майър говори пред списание Falter за скандала. „Нещата, които са се случили, са крайно неприемливи“. Той добави, че вече е разпоредил разследване, което ще стигне до дъното на цялата история. В същото време наяве излезе още едно ужасяващо разкритие от едно от децата, което засяга учител. Обвинението е в сексуален тормоз, а преподавателят вече е отстранен.

Според бивша директорка на Виенската опера, на децата се гледа като „просто стока, която да играе в операта“. Бившата примабалерина Габриел Хаслингер, споделя, че отстраненият учител е залагал на обучителни методи от 19 век.

„Родителите вярват, че оставят децата си в сигурни ръце, но това просто не е вярно“, казва тя.

Балет

Снимка: Pixabay

Едно от момичетата, което желае да остане анонимно, говори през април пред Falter за тормоз, наложен й от една преподавателка. Бела Ратчинская е бивша съветска балерина, която е работила в миланската La Scala, но сега преподава в Австрия. Методите ѝ обаче не са никак приятни. Според една от ученичките ѝ, тя я е ударила толкова силно в глезена, че на момичето са й били нужни няколко месеца за възстановяване.

„Много от децата загубиха желанието си да танцуват“, казва бивша балерина от виенската опера.

След като обвиненията излязоха наяве, от операта се обявиха в подкрепа на учениците си и заявиха, че ще направят всичко възможно да се погрижат за тяхното здраве. Властите в Австрия също се заеха със случая и разпоредиха комисия от трима души, които да разгледа доклада на Falter. Той е озаглавен „методите от 19 век“ и разкрива начина на обучение в операта. В рамките на разследването са били направени 16 изслушвания и са проведени общо 24 интервюта с ученици.

„Очевидно е, че децата и юношите не са достатъчно защитени от дискриминация, пренебрегване и отрицателни медицински ефекти“, се посочва в доклада и се добавя, че натоварванията на обучението на учениците не са правилно контролирани, което води до застрашаване на тяхното здраве.

В отговор на това от виенската опера обявиха, че ще намалят учебните часове, но им трябва още време, за да разгледат пълния доклад. Те добавиха, че учениците вече имат опция да посещават клас, в който да им се обяснява за правилното хранене. Разговор с психолог също е наличен.

Балет

Снимка: Pixabay

Властите обаче обявиха тези мерки като незначителни.

Виенската опера е създадена през 1771 година и е една от най-престижните в Европа. Много от учениците, започнали своята кариера там, танцуват за престижни балети като Кралския балет в Лондон, както и Балетния театър в Ню Йорк.

Алесандра Амброзио залага на класическия балет

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Това са пълни глупости! Моля спрете вече с тази драма!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар