IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е вредно да си „сова“ за красотата и здравето на жената?

28 декември 2019 21 00

Може да доведе до сериозни здравословни проблеми

Снимка: Pixabay

Кога е пикът ви на вашата творческа дейност? Може би усещате прилив на енергия не след закуска, а след вечеря и сте в състояние да работите и след полунощ?

Истинските „сови“ определено изживяват труден момент в свят, който живее според законите на „чучулигите“. И това въпреки факта, че първите, като правило, имат по-високо ниво на интелигентност.

Въпреки това, от гледна точка на здравето, все още е по-добре да станете поне малко „чучулига“, тъй като нощният живот може да бъде опасен за жените.

Кои са основните заплахи?

1. Повишава риска от ракови заболявания

Жените, които редовно лягат не по-рано от полунощ, са изложени на повишен риск от рак, особено от рак на гърдата. Това се потвърждава от резултатите на редица проучвания, едно последните е на Британския съвет за медицински изследвания. Според получените данни „чучулигите“ имат 40% по-нисък риск от развитие на рак. Рискът от развитие на рак на гърдата е още по-нисък - 48%, в сравнение със „совите“. Според експерти това се дължи на нарушаването на циркадните ритми, които, реагирайки на светлина и тъмнина, регулират физиологичните процеси в организма за 24 часа.

2. Риск от затлъстяване

Според изследователи от университета Лафбъро, "чучулигите" са по-слаби от "совите". Какви са предполагаемите причини? Стават рано, закусват по-рано, докато „совите“ често "закусват" през нощта и храната не може да се обработи по същия начин. В допълнение, липсата на сън, често наблюдавана при "совите", влияе върху производството на лептин, така наречения хормон на ситостта. Изследователи от университета в Оксфорд откриха, че дори краткосрочната липса на сън води до увеличаване на приема на въглехидрати, по-специално на храни с високо съдържание на захар.

Диетологът Хелън Бонд настоятелно съветва „совите“ да определят времеви праг за себе си (примерно - 20:00 часа), след което храната не е разрешена. И за да устоите на изкушенията - измийте зъбите си по-рано.

3. Риск от депресия

"Совите" се считат за хора, които са не само по-креативни, но и по-весели и общителни. Въпреки това те са по-често депресирани.

Според проучване, в което са участвали повече от 30 хиляди жени, има доста ясна линейна връзка: колкото по-късно си легнем, толкова по-голяма е вероятността от депресия. „Има някаква връзка между хронотипа и депресията, но цялостната картина остава постоянна“, обяснява водещият автор на изследването професор Селин Ветер.

безсъние

4. Риск от ранна смърт

По време на наблюдението на 500 000 британци за шест години се оказва, че тези, които заспиват късно и имат затруднения да се събудят сутрин, са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт в сравнение с „ранните птици“.

Изследователи от Северозападния университет в Чикаго пък са установили, че "совите" имат повишен риск от развитие на диабет, неврологични разстройства и психични проблеми. Отбелязва се, че късното лягане често е свързано с повишени нива на стрес, липса на физически упражнения, неврологични проблеми и небалансирано хранене.

сън

Кои са основните правила за пълноценен сън?

  • Спазвайте режим, лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден.
  • Последният прием на кофеин и алкохол да бъде поне 4-5 часа преди лягане.
  • Спалнята трябва да е тъмна, хладна и без устройства.
  • Ако сте прекарали 20 минути в леглото, но не можете да заспите и чувствате безпокойство или тревожност от това, тогава е по-добре да станете и да направите нещо отпускащо, което да доведе до сънливост.
Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари