IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайни за самолетите, които не знаете

7 януари 2020 14 30

Тайни кодове и подготовка за евакуация са само някои от нещата

Снимка: iStock

Самолетите започнаха да се превръщат в едно от най-предпочитаните средства за пътуване. Те се считат за един от най-безопасните начини за транспорт, както и за един от най-удобните. Бързото пристигане, доброто обслужване и удобните седалки са само част от нещата, които тласкат туристите към полетите.

Някои от хората използват самолетите почти ежедневно, тъй като им се налага да пристигат колкото се може по-бързо за бизнес срещи. Други пък летят до екзотични места през зимата или искат да избягат за малко от реалността през лятото.

Има обаче някои неща за самолетите, които дори и най-редовните пасажери не знаят. Те са известни само на пилотите, стюардесите, както и експертите, които се занимават с поддръжката на машината.

Въпреки това, Insider успява да се добере до тези така пазени тайни. Ето някои от тях.

Кислородната маска ще ви предпази за около 15 минути

Едно от най-страшните неща по време на полет, е да видите как кислородната маска пада пред вас. Това означава, че самолетът се намира в опасност и е възможна рязка смяна на височината. Често е свързано с аварии, които не са никак приятни както за пътниците, така и за екипажа.

Кислородната маска има за цел да успокои дишането ви и да осигури нужния кислород на тялото. Тя обаче обикновено има в себе си въздух за около 12-15 минути. Не се притеснявайте! На един пилот му е нужно много по-малко време, за да овладее самолета.

Самолет -

Снимка: iStock

Важното е да сложите добре маската си върху устата и носа си, защото имате по-малко от 30 секунди преди да припаднете заради нарушеното кислородно съдържание и промененото налягане в кабината.

Звуците, които чувате, са таен код

Със сигурност неведнъж сте чували различни звуци по време на полет. Оглеждате се дали не става нещо лошо, или пък се чудите кой отново вика стюардесата. Е, това невинаги е пасажер. Много често, тези звуци са код, чрез който екипажът си комуникира в самолета.

Самолет -

Снимка: iStock

Според публикация от Qantas Airlines, стюардесите и пилотите си имат тайна система, по която се разбират, когато са далеч един от друг. Разговорите може да са на различна тематика – от това колко храна остава в самолета до въздушни ями или възможност за турбуленция по пътя.

Понякога звуците може да са сигнал от пилота, че има повреда в машината или пък се сменя маршрутът.

Не пийте водата

Колкото и да ви се спи по време на полет, може би не е много удачно да си поръчвате кафе. Според множество изследвания, направени от Американската агенция за опазване на околната среда през 2004 и 2012 година, питейната вода в повече от един от 10 самолета съдържа колиформна бактерия. Кафето пък предизвиква жажда.

Самолет -

Снимка: iStock

Това е бактерия, която сама по себе си не е много опасна, но често е придружена и с появата на ешерихия коли. И въпреки че сега обслужващите самолетите са принудени да тестват водата си веднъж годишно, много от стюардесите ще ви посъветват да си поръчате друго питие.

Осветлението се намалява, за да сте подготвени за евакуация

Понякога светлините в кабината на самолета постепенно започват да намаляват. Това не означава, че екипажът иска да си почине и се опитва да ви приспи. Всъщност, частичното затъмняване е с цел очите ви да привикнат на слаба светлина, в случай на опасност и нужда от евакуация.

Самолет -

Снимка: iStock

Как да спестим пари от самолетен билет?

Пилотът има огромна власт

Човекът, който има за задача да ви откара безопасно до желаната дестинация, всъщност има огромна власт, когато вратите на самолета се затворят. Главният пилот може да издаде заповед, с която един пасажер може да бъде завързан за седалката си, ако създава твърде много проблеми или буйства по време на полета.

Самолет -

Снимка: iStock

Също така, пилотът може да налага глоби, да изпълни завещание, както и да откаже достъп на пътник, който изглежда болен.

Билетът ви крие доста тайни

Най-вероятно не обръщате голямо внимание на самолетния си билет. Важно ви е да видите къде седите, когато точно излита самолетът и на кой терминал трябва да се явите. Всъщност, много повече е написано на това малко парче хартия.

Самолет -

Снимка: iStock

Първите две букви преди номера на полета се отнасят за името на авиокомпанията. Числовата част от номера на полета ви всъщност е улика в каква посока ще летите – полетите с нечетни номера летят на юг, докато четните числа летят на запад.

Не пипайте много малките масички

Според стюардесата Сара Кийгъл, масичките в самолета може би са едно от най-мръсните места в кабината. Тя твърди, че те се почистват веднъж на ден, когато машината остане на летището през нощта.

Самолет -

Снимка: iStock

Стюардесите съветват да носите със себе си дезинфектант или пък мокри кърпички, за да почистите мястото преди да сложите нещо върху него. Екипажът споделя, че пътниците правят всичко на тези масички – разливане на различни течности до смяна на памперси.

По-трудно е да станеш стюардеса, отколкото да влезеш в колеж

Самолет -

Снимка: iStock

Според данни от 2016 година, едва 1% от кандидатите за стюардеси на авиокомпанията Delta са успели да влязат в програмата. В сравнение, през същата година, университетът Харвард е приел близо 5,2% студенти.

Храните, които да избягвате преди пътуване със самолет

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Румчо ( преди 4 години )
Абе девойче, кои номера на полети летят според теб на Изток и кои на Север. Вие редактор на изданието имате ли? Е..., какви журналисти имаше.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар