IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Халщат – селцето, което вдъхнови „Замръзналото кралство“

13 януари 2020 15 00

Успехът на анимацията обаче се оказва тежък за населеното място

Снимка: Pixabay

„Замръзналото кралство“ се превърна в истински хит сред малки и големи през последните няколко години. Първата част на анимацията се появи през 2013 година, а шест години по-късно дойде ред и на продължението. „Замръзналото кралство 2“ счупи всички рекорди и се превърна в най-гледаната анимация за всички времена.

Историята разказва за безстрашна принцеса (Ана), която тръгва на път заедно с търговец на лед (Кристоф), верния му елен (Свен) и наивен снежен човек (Олаф), за да намери отчуждената си сестра (Елза), която без да иска сковава цялото кралство в лед чрез своите суперсили.

Замръзналото кралство

Снимка: Getty

След като се превръща в международен хит, все повече хора започват да се чудят дали кралството Арендел, в което живеят принцесите, е вдъхновено от истинско място. И не след дълго се разбира, че всъщност има такова селце, което много прилича на приказното царство.

Става въпрос за Халщат – селце, което е разположено в австрийските Алпи. То се намира в курортния регион Залцкамергут и има население от едва 780 души. Вписан е в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО. През последните години обаче тези по-малко от 800 души, трябва да се справят с близо 10 хиляди туристи на ден.

Защо? Заради „Замръзналото кралство“. Повечето туристи са от Азия, тъй като в провинция Гуандун има реплика на селцето. А тълпите били и доста нахални. „Един ден майка ми се събуди и намери в спалнята си китайски турист“, споделя пред Daily Mail собственик на кафе в Халщат.

Замръзналото кралство

Халщат. Снимка: Pixabay

А през 2019 година пожар опустоши част от брега на селцето. Тогава кметът Александър Шутц призова туристите да се въздържат от посещения, за да могат по-бързо да се справят с ремонтните дейности. Молбата му обаче не беше уважена и все повече хора се стичаха към селцето.

Разбира се, социалните мрежи също имат вина за голямата популярност на Халщат. Според Мишел Кноул, която се занимава с туризма в селцето, много хора си харесват дестинации, когато ги видят в Инстаграм или Фейсбук.

„Когато някой публикува хубава снимка на Халщат в Инстаграм, най-вероятно неговите приятели също ще искат да дойдат тук“, казва тя пред CNN.

Замръзналото кралство

Снимка: Pixabay

Желанието на кмета Шулц е да намали туристите с близо 1/3 и дори затвори няколко улици в опит да спре напливът. В момента Халщат привлича повече туристи от Венеция, а цените на хотелските стаи варират между 300 и 400 евро на вечер.

Това, според някои хора, е както добре, така и зле за селцето. Според Владимир Мазурок, който е създал туристически акаунт в Инстаграм, посетителите в Халщат „носят големи печалби на местния бизнес, но също така нарушават спокойствието и комфорта на жителите“.

Кои са най-безопасните страни за посещаване през 2020 година

За да се справи с наплива на хора, властта в Халщат обмисля различни варианти, които да включи в програмата си през 2020 година. Първата стъпка е да се намали транспортът до селцето.

„Гостите, които имат предварителни резервации за нощувка, пътуване с кораб или пък посещение на музей, ще бъдат с преференции“, казва Кноул.

Замръзналото кралство

Снимка: Pixabay

Според източници, местните жители на Халщат са принудени да напуснат родното си място заради туристите. Мазурок признава, че никога не би живял в селцето, защото то по-скоро се третира не като населено място, а като увеселителен парк.

През тази година властта ще се насочи към по-организиран туризъм и ще приема групи от хора, които предварително са си направили резервации в местните хотели.

Забранено: Какво НЕ трябва да правите в Европа

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари