IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристически дестинации, които бяха разрушени през това десетилетие

1 януари 2020 18 00

Трябва да побързате, за да ги видите

Снимка: Reuters

Пътуването по света става все по-достъпно и все по-бързо. Вече не е нужно да пълните колата с гориво, за да отидете до някоя далечна дестинация или пък да се качите на кораб. Самолетите стигат почти до всяка част на света и това е предпоставка за повече хора да се докоснат до различни култури и да изпитат невероятни преживявания.

Туризмът обаче си има и своята лоша страна. С напредването на социалните мрежи, някои от местата се превърнаха в желана дестинация за всеки с профил в Инстаграм и Фейсбук, а целта беше само една - повече харесвания и много последователи. Това накара някои от популярните места да затворят, а някои от тях дори бяха сериозно увредени от хората.

Имаше и такива, които също бяха апетитни за туристите, но природни явления частично или напълно ги разрушиха. Някои от тях станаха "жертва" на ерозия, пожари, бури или климатичните промени. Други пък бяха затворени, за да бъдат реновирани.

Ето кои места пострадаха през това десетилетие.

Катедралата Нотр-Дам

Наричана още "Парижката Света Богородица", катедралата Норт-Дам в Париж е считана за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура. Строителството й започва през 1163 година е завършена чак през 1260-а. Обявена е за исторически паметник и за световно културно наследство на ЮНЕСКО през 1991 година.

Счита се, че близо 13 млн. души я посещават годишно, което я прави най-посещаваният паметник в Париж. За съжаление, през април 2019 година, Нотр-Дам беше обвита в пламъци. По това време катедралата беше затворена заради ремонт, който се счита като една от основните версии за пожара.

Нотр-Дам

Снимка: Reuters

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че веднага целта му е да възстанови Нотр-Дам в следващите 5 години. Заради пожара, тази година беше първата от 230 години, когато в катедралата не беше отслужена Коледна служба.

Арките в Мароко

Плажът Legzira се намира на атлантическото крайбрежие в Мароко между градовете Мирлефт и Сиди Ифни. Той е известен със своите две каменни арки, които се оформят в продължение на години в следствие на ерозия. 

Мароко

Снимка: iStock

През 2016 година обаче една от арките се срива, а много от учените смятат, че и втората ще я последва съвсем скоро. Ако смятате да отидете и да видите това чудо на природата, по-добре побързайте.

Гайд за туристи: Подходете с уважение към историческите дестинации

Секвоеният тунел

Една от атракциите в парка Calaveras Big Trees в Калифорния беше секвоя. На пръв прочит нищо интересно, но това, което привличаше туристите, бе тунелът, появил се под самото дърво. Секвоята е в парка от 1800 година, но през 2017 пада след силна буря, ударила Калифорния.

дърво

Снимка: iStock

"Това дърво беше една от най-популярните атракции в този парк от дълги години. В тунела има надписи, които датират още от 1800 година, когато посетителите били насърчавани да впишат имената си в кората на секвоята", казва доброволец пред San Francisco Gate.

Без катинари по "Моста на влюбените"

Париж влиза в тази класация и с още едно място. Известният "Мост на влюбените", където двойки заключват любовта си с катинар на оградата и след това хвърлят ключа в река Сена, вече ще бъде изцяло изчистен от всички метални закопчалки. Поверието гласеше, че по този начин обичта между двамата партньори никога няма да си отиде.

Париж

Снимка: Reuters

През 2015 година обаче властите официално премахнаха повече от 1 млн. катинари, след като година по-рано част от моста пропадна от тежестта им. Всички те са имали общо тегло над 45 тона. Според кмета на Париж Бруно Джулиард, тази традиция разваля естетика на моста и може да предизвика инциденти.

Туризъм в Европа: Кои са най-евтините градове?

Азурски прозорец

Ако сте почитател на "Игра на Тронове", най-вероятно веднага се сещате къде се намира Азурския прозорец. Арката беше висока близо 28 метра и се появява често във фантастичния сериал. За съжалание, тя се срина след буря през март 2017 година

Малт

Снимка: Reuters

Това беше една от най-популярните атракции в Малта и затова през 2018 година руски архитект предложи да направи нещо подобно. "Сърцето на Малта" може да изглежда като огледална стоманена конструкция, която ще имитира формата на оригиналната арка.

Фарьорските острови

Повече от 10 популярни туристически дестинации бяха затворени на Фарьорските острови. До тях се допускат единствено и само доброволци, които ще "поставят основните за по-устойчиво бъдеще". Целта на проекта е да се възстановят местата, които са били засегнати от природни бедствия или пък са повредени в резултат на туристическа дейност.

острови

Снимка: Pexels

Повече от 5000 доброволци са се включили в инициативата, а островите смятат да затворят още 14 обекта през 2020 година. 

Киото – градът, който трябва да посетим поне веднъж

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари