Витамин D е полезен не само за костите, а и за вашия пенис. Италианско проучване показва, че мъжете, които имат ниски нива на витамина в организма си, страдат често от еректилна дисфункция.

В проучването са взели участие 143 мъже, страдащи от въпросното заболяване в различна степен, като при 80 % от тях е отчетено ниското количество на витамин D.

Когато той не е достатъчен в организма, може да се стимулира производството на свободни радикали, наречени супероксидни йони, твърди авторът на изследването – д-р Алесандра Бараси. Тези свободни радикали разрушават вашия азотен оксид – молекула, която помага на кръвоносните съдове да функционират правилно. Резултатът: Трудно достигате и задържате ерекцията си.

Още по темата

„Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се отпуснат, което увеличава притока на кръв и предизвиква ерекция при нормални обстоятелства“, казва урологът Лари Липшутц. Без необходимите количества от азотна киселина, кръвоносните съдове не могат да се отпуснат достатъчно, за да се даде възможност за ерекция, обясни специалистът.

Ако страдате от еректилна дисфункция, помолете вашия лекар да изследва нивата на витамин D в тялото ви. Проблемът може да се реши по-лесно, отколкото предполагате.