Всички знаем, че цените на алкохола в ресторантите са понадути. Вярно е, че лицензите, данъците и таксите оказват влияние за ценообразуването на винения лист в заведение, но 200% надценка на стойността на бутилка с вино с иначе доста посредствено качество, може доста да утежни едно обикновено празненство с приятели, например.
Практиката да се внася собствен алкохол в ресторантите се прилага отдавана у нас по сватби и по-големи тържества, срещу заплащането на такса „тирбушон" или „тапа". Това е обикновено символична сума, начислявана от заведението върху всяка бутилка внесен от клиентите алкохол, което излиза на сметка, когато сме си купили пиенето на преференциални цени заради по-големите количества.
Малко хора обаче знаят, че тази практика се прилага на запад отдавна с малко по-различен принцип. Наричат я BYOB (Bring Your Own Bottle – Носете си собствена бутилка) и се случва в доста реномирани и скъпарски заведения, където срещу такса „тирбушон", ценените клиенти са поканени да донесат вина дори от собствените си колекции. Отскоро и по-непретенциозни заведения прегръщат идеята, особено в по-слаби дни, когато находчивите мениджъри предлагат офертата, само за да привлекат клиенти.
Идеята за внасянето на собствен алкохол е добра, особено за джоба ви, но и крие някои подводни камъни, които е добре да се опитате да избегнете. Следващите няколко съвета ще ви помогнат за това.
Не действайте на сляпо
Препоръчително е да проучите добре ресторанта, в който отивате: не само, ще разберете каква такса „тирбушон" да очаквате, ами и ще сте наясно какви вина те самите смятат за подхождащи на блюдата в менюто. Така и вие ще можете да подберете най-подходящата селекция от питиета, с която да акомпанирате ястията.
Преценете разхода си адекватно
Колко да похарчите за бутилка зависи много от ресторанта, който сте избрали. Ако отивате в любимата си кръчма в квартала, където виното в менюто е само с около 5 лева по-скъпо от това в магазина, няма защо да се изхвърляте за скъпо питие, струващо повече от 15 лв. литъра. Така може и да не спестите много пари, но поне ще знаете точния произход на това, което пиете и то по всяка вероятност ще е по-качествено от предлаганото в ресторанта.
И обратното: ако планирате вечер в по-изискано заведение, не върви да се появите с вино по-долно качество. Хубаво е да изчислите цената на бутилката, плюс таксата в ресторанта, плюс бакшиша и пак да ви излезе по-евтино от това, което предлагат в менюто.
Отнесете се с респект към бутилките си
Отново това се отнася за по-скъпо вино в по-изискано заведение. Безсмислено е да купувате наистина качествено вино, след което да провалите ефекта от него, като не бъде сервирано по най-добрия начин, за да се усетят качествата му.
Предложете дегустация на персонала
Въпреки че сами ще донесете виното, не е зле да спазвате необходимите етикет. Вие все още разчитате на персонала на заведението виното да бъде разлято в чаши и обслужено подобаващо. Добрият сомелиер ще се погрижи питието ви да бъде отворено и сервирано по правилния начин в точната посуда, дори и когато не го купувате от неговото заведение, затова не е лош ход за благодарност да му предложите да опита виното. Ако пък познавате главния готвач на заведението, предложете и на него чаша вино – това би могло да ви донесе само дивиденти в последствие.
Оставете щедър бакшиш
И накрая, но не по важност, е добре да знаете, че когато носите собствен алкохол в заведение, сервитьорите, които ви обслужват, ще загубят процент от дохода си, тъй като и той е предвиден в надценката в листата с питиетата, но рядко е покрит от таксата „тапа". Хубаво е да добавите някакъв допълнителен процент към бакшиша, който възнамерявате да оставите, базиран на цената на бутилка на дребно и таксата „тирбушон". Така, хем те ще получат полагащите им се иначе пари, хем вие ще сте пак напред, но без да изглеждате като скръндза.




Ползите за здравето от консумацията на магданоз
Селото в Швейцария, което отказва да изчезне
Хороскоп за 4 ноември: Съвет за всяка зодия
Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума
Едно от най-трудните места за изследване: Защо Беринговият мост е толкова важен
Мускулна тъкан беше отпечатана на 3D-принтер в условия на безтегловност
В Хърватия е открита рядка статуя на спящия Купидон
Лацио се изкачи до осмото място с победа 2:0
Еуфория на "Герена": Уникална новина за Левски
Късмет за ЦСКА, звезда на Левски е аут от Вечното дерби
Шампион ли е Левски? Ето какво казаха от Бистрица
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Марс в Стрелец на 4 ноември – слагаме край на застоя
„Рожден ден“ – комедията, която не разочарова
Любовен хороскоп за ноември
Как се формира биологичният ни часовник?
Стресът се отразява видимо върху стойката и дишането, когато е хроничен
Извънматочна бременност - видове и клинична картина
Нови 40 специализанти ще получават финансов стимул по проекта на здравното министерство
Остави коментар