IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как модата може да навреди на професионалната ни визия

7 юни 2012 12 20

Твърде модерен може да означава ненадежден според някои работодатели

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Изумително е как съвременното общество понякога посяга на собствените си творения. Днес сякаш сме задължени да изглеждаме максимално близко до перфектното, защото ни е внушено, че добрата външност решава всеки проблем.

Да следим модните тенденции, е част от ежедневните ни задачи. А нашият собствен стил изразява същността ни и се превръща в наша запазена марка. Но има моменти, като явяване на интервю за работа, например, в които цялата тази индивидуалност, към която е устремена цялата същността ни, трябва да отстъпи на добрите стари и неутрални цветове.

Снимка: mensvanity.com

Всичко друго в 90% от случаите ще ни направи лоша услуга. Дори и перфекционизмът може да падне в жертва на предразсъдъците, и онези, които ни уверяват колко много ценят нашата уникалност и индивидуализъм, могат да се окажат неискрени.

Как трябва да се представим

Като начало не показвайте нищо друго освен прилежност, желание за работа и готовност да инвестирате целия си потенциал изцяло към служебните си задължения, а чак след това демонстрирайте персоналната си креативност. Дори и по-късно, обаче, няма гаранция, че малките прояви на индивидуално виждане няма да ви навредят, тъй като на много места се цени не оригиналността, а по-скоро роботизирания труд на максимални обороти.

Снимка: Dreamstime

Има и друг момент, в който прекалено „пипнатия" външен вид, може да ви изиграе лоша шега. Перфектният стайлинг понякога предразполага работодателите да дискриминират мъжа като твърде... женствен, което го поставя в неизгодна позиция, ако кандидатства за някоя по-сериозна позиция или тежка, физическа работа. Ако идеалният външен вид не е сред първите 5 основни изисквания на работата, то не се престаравайте.

Снимка: Dreamstime

Оказва се, че твърде изтупаната външност не вдъхва голямо доверие, когато става въпрос за сериозна работа, макар, че по никакъв начин не пречи на изпълнението на задълженията. Предразсъдъкът някак си внушава твърде голяма суетност, която се асоциира автоматично с повърхностност и некомпетентност.

Ето защо, при кандидатстването за „унисекс" работна позиция, сексапилът и стилът често се оказват в ущърб и на мъжете и на жените.

На вас случвало ли ви се е да ви дискриминират заради външността ви?

КоментариКоментари