IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бира! Дайте бирата!

26 юли 2007 08 00

Прохладно избавление от адските жеги

Бира! Дайте бирата!

Когато термометърът се пръска от жега и единственото ви спасение, разбирайте климатикът, изнемогва, вие се чувствате най-вече като пиле на грил, което се върти безмилостно покрай пламъците. Но вие сте лоялни служители и продължавате, продължавате да работите до припадък. Започвате да халюцинирате, мислите си дали да не се метнете под трамвая или да вкарате бюрото си в хладилника...

Не, по-добре без ексцесии. Решението е просто една студена бира. Никой не се и съмнява, че образът на студената бира е по-често срещан в мъжкото съзнание от този на сексапилна блондинка. Интересното е, че в същност бирата е най-старото алкохолно питие, употребявано от човека.

Египтяните и жителите на Месопотамия са първите хора, за които е доказано, че са произвеждали бира. Най-ранните доказателства датират още през 7-то хилядолетие преди новата ера. Бирата е наистина антична и едва ли се замисляте какви трансформации е преживяло това питие до наши дни.

След Месопотамия и Египет бирата е поела своя път към Европа, където е била произвеждана главно в домашни условия и манастири. Чак след първата индустриална революция се появяват големите пивоварни, а изобретяването на термометъра и спиртомера позволило целият процес да се контролира по-прецизно.

Като цяло бирата много прилича на уискито, с едната разлика, че водното съдържание е много по-голямо, не отлежава в бъчви и се прави с хмел. Всичко започва естествено от малца (покълнала зърнена култура), направен от ръж, ечемик или пшеница. Малцът се суши в огромни пещи като при този процес се образуват някои много важни ензими като алфа и бета амилаза. Цветът и вкусът на бирата зависят най-вече от това колко време е сушен малцът.

Все пак трябва да отбележим, че малцът се употребява главно в Европа, а в Северна Америка се използва царевица или ориз. Независимо дали е от малц или царевица, суровината се вари заедно с хмела 2 часа на 50 градуса, за да се отдели малтозата и да започне процесът на ферментация. След това се прибавя и бирената мая и всичко отива в големите медни казани, където се вари бирата.

След дългия процес бирата минава и през няколко филтрации в зависимост от вида бира и се бутилира в бутилки или кегове. В света има хиляди марки бира, като това е бизнес, който донася приходи от 295 милиарда долара годишно, което прави невероятните 133 милиарда литра.

Според закваската и начина на ферментация основните видове са два. Първият се получава чрез закваска, която ферментира в горните нива на съда, при висока температура и за кратък срок до 8 дни, а вторият се приготвя от мая, която ферментира на дъното при ниска температура, което е по-продължителен процес.

Ale (Ейл)

Това е бира с наситен аромат и цвят, и плътен вкус. Получава се чрез ферментация при висока температура. Тя е по-слабо газирана и трябва да се сервира умерено студена. Нейни разновидности са pale ale, която е с по-голямо съдържание на хмел и mild, слаба бира, която съдържа малко хмел. Друга разновидност е bitter, която е по-горчива и доста силна като алкохолно съдържание. Много популярна в британските пъбове.

Lager (Лагер)

Наименованието идва от немската дума lagern (складирам), което напомня за необходимостта от съхранение на студено на този вид бира. Бавната и продължителна ферментация прави вкуса по-мек, но колкото по-дълго ферментира бирата, толкова по-силна е тя. Тя е силно газирана, като алкохолно съдържание е по-слаба от ale и трябва да се сервира силно изстудена.

Dark (Тъмна)

Бирата придобива по-тъмен цвят, когато ечемикът е топлинно обработен по-дълго време. Това създава по-богат, наситен вкус, който идва от аромата на печените зърнени култури.

Fruit (Плодова)

Плодовият привкус може да бъде добавен по време на първоначалната ферментация или след това. Класическата плодова бира е с аромат на горски плодове, но в различните съвременни варианти може да има различен плодов аромат.

Porter (Портер)

Много горчива, много тъмна, тази бира е създадена във Великобритания за работещите тежък физически труд, хамалите, откъдето идва нейното име.

Pilsner (Пилзнер)

Това е оригиналната светла бира, създадена в Чехословакия. Тя е по-слабо алкохолна, има златист отенък и трябва да се консумира много добре изстудена. Pilsner е в основата на много видове американска бира.

Stout (Стаут)

Много тъмна и тежка, често съдържа карамелизирана захар. Стаут е създадена от Гинес като вариант на традиционния портер и под това име е най-известна в света. Гинес се сервира при 5 градуса.

Wheat beer (Пшенична)

Това е оригинална немска бира, в която се използват пшеничен малц и ечемик. Тази бира е била много популярна преди сухия режим и днес преживява своето възраждане в САЩ. Американската пшеничена бира се различава от своя германски “предшественик”, който е доста по-пикантен на вкус.

След като ви запознахме с видовете бира, ако сте истински бирен маниак, трябва да посетите и Октоберфеста в Мюнхен. Той е най-големият фестивал на бирата в света. Всяка година на фестивала се събират около 6 000 000 души, изпиват над 5 000 000 л бира и изяждат стотици хиляди порции наденички. 

Наслаждавайте се на бирата, колкото искате. Не тя, а наденичките причиняват биреното шкембе. Даже е доказано, че консумацията на бира може да намали теглото и има благоприятен ефект над организма. Но все пак бъдете умерени, защото освен високо съдържание на вода, има и алкохол.

КоментариКоментари