Рецептата ни изпрати Мария Маврикова.
Необходими продукти за 2 порции:
2 бр. филе от сьомга
2 бр. филе херинга
250 гр.калмари
2 листа от маруля
1 ч.ч. ориз
1 пакетче рулца от раци
1 консерва царевица
1 прясна краставица
1 пакетче майонеза
половин бурканче обезмаслено кисело мляко
Начин на приготвяне:
Калмарите и филетата от херинга и сьомга се задушават на водна пара, като след като са задушени се поливат със зехтин, поръсват се с босилек и дивисил (може и с подправките за риба, които продават по магазините).
В една по-широка чиния поставете едното голямо листо от маруля, така че къдравото да излиза леко от нея.
Върху него сложете задушените калмари и рибата.
За гарнитурата:
Сварете ориза. Бланширайте леко рулцата от раци и ги нарежете на кубчета. Обелете краставицата и я нарежете на много дребни купчета.
Вземете една голяма купа и смесете ориза, царевицата, рулцата от раци и краставицата.
Смесете майонезата и киселото мляко (може и малко чесън по желание) и се изсипете върху останалите продукти от гарнитурата.
Разбъркайте всичко и го оформете на топки с лъжица за сладолед, които наредете около листата маруля.
Бялото вино е отлична комбинация.