Необходими продукти (за 4 порции):
3 червени чушки
2 домата
2 скилидки чесън
1 глава лук
3 с. л. балсамов оцет
3 с.л. олио
800 г. телешки шол, нарязан на кубчета
сол
пипер
400 мл. телешки бульон
50 гр. татурален шоколад
2 карамфилчета
1 щипка канела
2 моркова
2 картофа
Начин на приготвяне:
Чушките се измиват и се почистват от дръжките и семките. Доматите се измиват, подсушават се и заедно с чушките се режат на едри парчета.
Чесънът и лукът се обелват и се нарязват на ситно. Нарязаните зеленчуци се пасират с оцета.
В тенджера се загрява олиото и в него се запържва месото от всички страни. Подправя се със сол и пипер. Добавят се телешкият бульон и зеленчуковото пюре.
Шоколадът се нарязва на ситно и се добавя към месото заедно с канелата и карамфила. Задушава се около 50 мин. под капак.
Морковите и картофите се обелват и се нарязват на кубчета. 15 минути преди края на задушаването се прибавят към месото. Овкусява се със сол и пипер.
Съвет: По желание се сервира с настърган на едро шоколад. За гарнитура добавете смес от сварени дългозърнест и див ориз.
От книгата „Шоколад за модерни хора“ на издателство „Gourmet”.