IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Телешко рагу с шоколадов сос

26 юли 2010 14 13

Нестандартно и оригинално основно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Необходими продукти (за 4 порции):

3 червени чушки
2 домата
2 скилидки чесън
1 глава лук
3 с. л. балсамов оцет
3 с.л. олио
800 г. телешки шол, нарязан на кубчета
сол
пипер
400 мл. телешки бульон
50 гр. татурален шоколад
2 карамфилчета
1 щипка канела
2 моркова
2 картофа

Начин на приготвяне:

Чушките се измиват и се почистват от дръжките и семките. Доматите се измиват, подсушават се и заедно с чушките се режат на едри парчета.

Чесънът и лукът се обелват и се нарязват на ситно. Нарязаните зеленчуци се пасират с оцета.

В тенджера се загрява олиото и в него се запържва месото от всички страни. Подправя се със сол и пипер. Добавят се телешкият бульон и зеленчуковото пюре.

Шоколадът се нарязва на ситно и се добавя към месото заедно с канелата и карамфила. Задушава се около 50 мин. под капак.

Морковите и картофите се обелват и се нарязват на кубчета. 15 минути преди края на задушаването се прибавят към месото. Овкусява се със сол и пипер.

Съвет: По желание се сервира с настърган на едро шоколад. За гарнитура добавете смес от сварени дългозърнест и див ориз.

От книгата „Шоколад за модерни хора“ на издателство „Gourmet”.

КоментариКоментари

tedence ( преди 14 години )
звучи интересно. повечето хора ще го сметнат за гадно, но навън много обичат да ядат сладко - кисели неща. когато бях в щатите се убедих, че едно свинско филе със сос от мед и пържен банан никак не е зле! тъй че пробвайте смело!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар