Необходими продукти (за 3 порции):
250 г пълнозърнести спагети
1 ч.л. сол
2с.л. зехтин
200 г рукола
100 г моцарела
3 щипки черен пипер
За доматения сос:
300 г смлени домати
1 морков
1 глава кромид лук
5 скилидки чесън
2 с.л. Зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват в 2,5 л вода със солта и с 1 с.л. зехтин. Изцеждат се, след което се добавя останалият зехтин, разбъркват се и се разпределят в чиниите.
През това време се приготвя доматеният сос:
Лукът се нарязва на ситно, морковът се настъргва на средно ренде. Двата зеленчука се задушават със зехтина, добавят се нарязания на ситно чесън, и малко по-късно доматите с малко сол.
Сосът се оставя да довари още 10 минути и се маха от огъня.
Разлива се върху сервираните спагети, като върху всяка порция се слага по топка рикола, настъргва се моцарелата и се поръсва с черен пипер.
Поднася се веднага.
От „Моята диетична кухня“ на Георги Бордовски, ИК „Колхида“