IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да изберем подходящото вино за различните ястия - Част III

9 декември 2010 12 53

Сега е ред на различните видове сирена и десерти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В предишните две части от темата говорихме както за различните видове месо, така и за рибите, ракообразните и зеленчуците и вината, с които те се комбинират най-добре. В тази заключителна част Somat Kitchen Culture ще Ви запознае с няколко интересни комбинации между вина и различни сирена, десерти и италианска паста.

Целта ни отново е да Ви заинтригуваме с идеи и да Ви подтикнем да експериментирате. Приятно четене!

Паста

Пастата във всичките ù разновидности е като бяло платно, върху което всякакви други съставки правят цялостната картина, така че при избора на вино в повечето случаи трябва да се ръководите именно от тях (напр. телешкото или доматения сос).

Спагети с доматен сос болонезе може лесно да комбинирате с италиански сорт, който има едновременно силен характер и лека киселинност като Кианти или Санджовезе, или да опитате калифорнийското Зинфандел.

Ако сосът е с повече месо и е по-тежък, може да допълните списъка с Бароло и Барбареско, като за по-пикантните варианти би подхождало и Долчето. На белите сосове и комбинациите с риба подхождат бели вина като Совиньон Блан, Пино Гриджо или италианско Шардоне.

За лазанята важат същите препоръки както и при другите ястия със силно присъствие на домати, но заради разнообразието от вкусове, което съчетава, може да изберете Бароло, Барбареско, Кианти, росо ди Монтепулчано, Вино Нобиле ди Монтепулчано или някой друг сорт италианско червено вино.

Сирена

Повечето сирена, комбинирани с подходящото вино, могат да се превърнат в чудесен ордьовър.

Синьото сирене е запазена територия за десертните вина. Тук важи правилото солено + сладко = вкусно. Горгонзола и Рокфор си подхождат със Сотерн. Британското синьо сирене Стилтън пък може да комбинирате с Портвайн.

Твърдите сирена с остър вкус и миризма като Пармезан може да комбинирате с богати на вкус вина като Амароне или такива с високо съдържание на танини като Каберне Совиньон и вино ди Монтепулчано. Меките ароматни сирена като Бри или Шевр имат нужда от партньор като Пино Гриджо, Совиньон Блан или Шардоне с по-умерен вкус, а почитателите на червеното вино могат да опитат Пино Ноар.

Десерти

Ако досега сте смятали, че виното подхожда само на ордьоврите или основното ястие, може да опитате някоя от следните комбинации и да преосмислите своите позиции.

Ябълковите десерти, като например ябълков пай, са сладко-кисели и богати на вкус, също като френското Сотерн и затова двете се комбинират доста успешно.

Десерт с тъмен шоколад може да опитате заедно с италианското Брачето д'Акуи – на цвят тъмно розе, което италианците определят като „фризанте” (слабо газирано) – задължително се сервира добре охладено. Други алтернативи са сладък Мускат или характерният Портвайн.

Пенливите вина като цяло също добре се комбинират с различни десерти – всеки е чувал за класическата комбинация Шампанско и ягоди в сметана.

Надяваме се да сме възбудили апетита и интереса Ви да опитате някои от изброените комбинации. Разбира се, осланяйте се и на собствената си интуиция и експериментирайте. С идеите от Somat Kitchen Culture, Вашето въображение и искрящи прибори и съдове Вашата трапеза със сигурност ще се превърне в истински шедьовър.

 

КоментариКоментари

rafael4e ( преди 14 години )
Obojavam spagetite i vsichki drugi vidove pasta! s tqh piq silho cherveno vino s lek kisel vkus! blajenstvo!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар