Необходими продукти:
6 супени лъжици зехтин
около 2 килограма червени картофи, обелени
2 кафени чашки трохи от ръжен хляб или същото количество ръжена галета
половин кафена чашка дребно нарязан магданоз
1 кафена чашка прясно настъргано твърдо сирене, по възможност италианско
прясно смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Използвайте огнеупорен глинен съд за готвене на ястието. Намажете го леко със зехтин. Загрейте предварително фурната до 1800 С.
Нарежете картофите на големи филийки и ги сложете в дълбока купа. Поръсете ги с половин кафена чашка от хлебните трохи и подправете със сол и черен пипер.
В по-малка купичка смесете останалите трохи с магданоза, остатъка от зехтина и сиренето.
Разстелете пласт картофи на дъното на глинения съд и поръсете с 3-4 супени лъжици от смесените подправки и сиренето. След това разстелете втори пласт от картофите и поръсете отгоре със сместа. Продължавайте така, докато свършат картофите.
Накрая поръсете със сиренето и подправките последния слой картофи. Печете около 1 час или докато картофите омекнат, а сместа отгоре стане златиста. Сервирайте горещо, заедно с порция пилешко или телешко месо.