IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Огретен по италиански

26 октомври 2007 13 50

Приготвя се лесно и бързо, пече се бавно и е адски вкусно.

Огретен по италиански

Необходими продукти:

6 супени лъжици зехтин

около 2 килограма червени картофи, обелени

2 кафени чашки трохи от ръжен хляб или същото количество ръжена галета

половин кафена чашка дребно нарязан магданоз

1 кафена чашка прясно настъргано твърдо сирене, по възможност италианско

прясно смлян черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Използвайте огнеупорен глинен съд за готвене на ястието. Намажете го леко със зехтин. Загрейте предварително фурната до 1800 С.

Нарежете картофите на големи филийки и ги сложете в дълбока купа. Поръсете ги с половин кафена чашка от хлебните трохи и подправете със сол и черен пипер.

В по-малка купичка смесете останалите трохи с магданоза, остатъка от зехтина и сиренето.

Разстелете пласт картофи на дъното на глинения съд и поръсете с 3-4 супени лъжици от смесените подправки и сиренето. След това разстелете втори пласт от картофите и поръсете отгоре със сместа. Продължавайте така, докато свършат картофите.

Накрая поръсете със сиренето и подправките последния слой картофи. Печете около 1 час или докато картофите омекнат, а сместа отгоре стане златиста. Сервирайте горещо, заедно с порция пилешко или телешко месо.

КоментариКоментари