Необходими продукти:
450 грама пресни гъби, нарязани на филийки
1 голяма зелена чушка, нарязана на кубчета
500 грама фетучини или друг вид паста (без пълнеж)
1 средно голяма глава броколи, накъсана на розички
около 400 грама изчистени и сварени миди
30 грама настърган пармезан
сушен риган и черен пипер на вкус
няколко стръка пресен магданоз
450 милилитра сметана (нискомаслена)
30 грама брашно (пълнозърнесто)
малко масло
450 милилитра вода
Начин на приготвяне:
Загрейте котлона на средно висока температура и в голям тиган задушете гъбите и чушката с малко масло. След като омекнат, свалете от огъня и оставете настрани.
Сварете пастата за 8 до 10 минути и отцедете. Сложете броколите в голям гевгир на парата от същата вода, докато изсветлеят (5-10 минути).
Разбъркайте фетучините с пармезана, ригана, черния пипер и ситно нарязания магданоз. Покрийте, за да не изстиват, и оставете настрани.
В тенджера разтопете маслото и добавете брашното. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Прибавяйте сметаната и водата малко по малко до сгъстяване на сместа.
Залейте с нея мидите и добавете броколите с подправките, както и гъбите с чушката. Докато цялата смес е още топла, залейте пастата и сервирайте. Ще стигне за поне 6 човека.