Млечен сос
Необходими продукти:
1 ½ кофичка овче кисело мляко
2 червени чушки
2 зелени люти чушлета
30 гр. сирене фета
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
5-6 ч.л. зехтин
сол и пипер
По желание: половин шепа счукани орехи
Начин на приготвяне:
На котлон запечете леко чушките и лютите чушлета, сложете ги в найлоново пликче, завържете добре и ги оставете да изстинат вътре.
С вилица намачкайте хубаво сиренето фета и го разбъркайте с киселото мляко.
Нарежете чесъна на тънки кръгчета и също го изсипете в млякото, както и зехтина, солта, червения и черния пипер.
Разбъркайте.
Почистете от семето вече изстиналите чушки, нарежете ги на кубчета и ги добавете към млечния сос.
Преди консумация сложете соса в хладилника да се изстуди.
Чапата
Необходими продукти:
500 гр. пълнозърнесто брашно
3 с.л. сол
хладка вода (на око)
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, солта и водата, и месете полученото тесто около 15 минути. Трябва да е плътно като за питка.
Разделете на 18 топки и с точилка ги разточете на тънки тестени листа.
Нагорещете сух, тефлонов тиган и сгответе всяка чапата по отделно, докато не покафенее леко и от двете страни.
Гръцки млечен сос върху индианска чапата
20 август 2008 13 24Две култури се срещат в едно ястие

Сподели
Коментари


Коментари
