Или иначе казано – разтопени френски сирена в специална тенджерка, в които се топи хапка черен хляб и се пие вино за компания.
Звучи просто, но всъщност не е, защото си има някои „правила за ядене на фондю“, които ни бяха обяснени от Андре Гриби, съсобственик на първия фондю-ресторант в София.
Как се приготвя фондю?
Всяко фондю има своите тайни. Традиционно се смесват 2 вида сирене: в Швейцария това са „Грюер" и „Вашерин", след това се добавят бяло вино, нишесте и „Кирш" (швейцарска черешова ракия), а сместа се поръсва с черен пипер и индийско орехче.
Може да се сложи и малко чесън.
На някои места в Швейцария хлябът се топи първо в кирш и после в разтопените сирена. Опитахме го, не ни хареса, прекалено е силно.
Как се яде фондю?
Фондюто се сервира, докато още ври и се поддържа топло от така нареченото Решо (Rechaud).
Хапка хляб се набожда върху вилицата за фондю, тя се потапя в сместа и се разбърква. При изваждането й, вилицата се завърта леко над съда, така че сиренето да остане върху хляба и леко да се охлади.
„Наказания" при яденето на фондю
Този, който изтърве хляба от вилицата си във фондюто, трябва да почерпи останалите с бутилка вино. При дамите е по-лесно - ако на тях им се случи да загубят хапката си във фондюто, те могат да „платят" с целувка. На кого ще „платят" зависи от тях (може да изберат и сервитьора)...
Какво се пие с фондю?
Обикновено с фондю се пие бяло вино или черен чай.
Само сирене ли се слага във фондю-то?
По оригиналната рецепта – да. Иначе може да се добавят парченца гъби и дори малко месо, но това започна да се прави след като фондюто беше рекламирано като типичен за Швейцария продукт.
Тъй като сме туристическа страна, най-важната ни задача е посетителите ни да са доволни. Разтопеният шоколад, в който се потапят ягоди също е атракция за туристите, а не класическо швейцарско ястие.
Французите също твърдят, че са родината на фондюто. В крайна сметка каква е истината?
Всъщност Алпите. Всички, които живеят горе в планината, гледат крави и правят мляко, ядат фондю.
Домашно фондю можете да си направите, стига да имате необходимия „комплект за фондю“, поне два вида сирене и приятели за компания. Ние бихме добавили и задушени гъби.