IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Fondu, fondu!

26 ноември 2008 09 09

Швейцарец ни разказа всичко за фондюто. А ние се влюбихме

Зимна алпийска приказка - фондю, сняг, вино и приятели. Снимка: СВ

Зимна алпийска приказка - фондю, сняг, вино и приятели. Снимка: СВ

Когато си говорихме за това как „няма нищо по-хубаво от лошото време“, особено когато си му е ред, т.е през зимата, бяхме забравили да споменем едно много зимно и много романтично ядене – фондюто.

Или иначе казано – разтопени френски сирена в специална тенджерка, в които се топи хапка черен хляб и се пие вино за компания.

Звучи просто, но всъщност не е, защото си има някои „правила за ядене на фондю“, които ни бяха обяснени от Андре Гриби, съсобственик на първия фондю-ресторант в София.

Как се приготвя фондю?

Всяко фондю има своите тайни. Традиционно се смесват 2 вида сирене: в Швейцария това са „Грюер" и „Вашерин", след това се добавят бяло вино, нишесте и „Кирш" (швейцарска черешова ракия), а сместа се поръсва с черен пипер и индийско орехче.

Може да се сложи и малко чесън.

На някои места в Швейцария хлябът се топи първо в кирш и после в разтопените сирена. Опитахме го, не ни хареса, прекалено е силно.

Как се яде фондю?

Фондюто се сервира, докато още ври и се поддържа топло от така нареченото Решо (Rechaud).

Хапка хляб се набожда върху вилицата за фондю, тя се потапя в сместа и се разбърква. При изваждането й, вилицата се завърта леко над съда, така че сиренето да остане върху хляба и леко да се охлади.

„Наказания" при яденето на фондю

Този, който изтърве хляба от вилицата си във фондюто, трябва да почерпи останалите с бутилка вино. При дамите е по-лесно - ако на тях им се случи да загубят хапката си във фондюто, те могат да „платят" с целувка. На кого ще „платят" зависи от тях (може да изберат и сервитьора)...

Какво се пие с фондю?

Обикновено с фондю се пие бяло вино или черен чай.

Само сирене ли се слага във фондю-то?

По оригиналната рецепта – да. Иначе може да се добавят парченца гъби и дори малко месо, но това започна да се прави след като фондюто беше рекламирано като типичен за Швейцария продукт.

Тъй като сме туристическа страна, най-важната ни задача е посетителите ни да са доволни. Разтопеният шоколад, в който се потапят ягоди също е атракция за туристите, а не класическо швейцарско ястие.

Французите също твърдят, че са родината на фондюто. В крайна сметка каква е истината?

Всъщност Алпите. Всички, които живеят горе в планината, гледат крави и правят мляко, ядат фондю.

Домашно фондю можете да си направите, стига да имате необходимия „комплект за фондю“, поне два вида сирене и приятели за компания. Ние бихме добавили и задушени гъби.

КоментариКоментари