Необходими продукти:
1 агнешки бут (около 2-2,5 килограма)
75 милилитра зехтин
75 милилитра лимонов сок
1 връзка листа от джоджен (нарязани на дребно)
2 скилидки чесън, нарязани на дребно
2 глави лук, нарязани на филийки
Начин на приготвяне:
Направете с остър нож резки върху парчето месо, но те не бива да са прекалено надълбоко. Поставете го след това в дълбока тава за печене.
Смесете останалите продукти и излейте получената марината върху месото, като се стараете тя да проникне в резките. След това посолете на вкус и поръсете с черен пипер.
Загънете месото в подходящ найлонов плик или го захлупете и оставете да престои 24 часа в хладилника. От време на време го обръщайте в соса, за да поеме максимално от аромата му.
Преди да сложите агнешкото да се пече, загрейте фурната до 180 градуса.
На дъното на съда, в който ще го приготвяте, подредете лука, нарязан на пръстени. Отгоре сложете месото и го полейте отново с останалата марината.
Сложете го във фурната и печете по 20 минути за всеки 450 грама месо. Това време ви гарантира средното му изпичане.
Докато агнешкия бут се пече, поливайте го с маринатата от дъното на тавата. Можете да приготвите и гарнитура през това време – картофи, ориз или други зеленчуци.