IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Пролетно мариновано агнешко

22 април 2009 14 51

Топлият сезон едва започна, а скоро предстои още една голяма порция празници. Бъдете подготвени

Печено агнешко - идеално предложение за пролетното ви меню. Снимка: Dreamstime

Печено агнешко - идеално предложение за пролетното ви меню. Снимка: Dreamstime

Необходими продукти:

1 агнешки бут (около 2-2,5 килограма)

75 милилитра зехтин

75 милилитра лимонов сок

1 връзка листа от джоджен (нарязани на дребно)

2 скилидки чесън, нарязани на дребно

2 глави лук, нарязани на филийки

Начин на приготвяне:

Направете с остър нож резки върху парчето месо, но те не бива да са прекалено надълбоко. Поставете го след това в дълбока тава за печене.

Смесете останалите продукти и излейте получената марината върху месото, като се стараете тя да проникне в резките. След това посолете на вкус и поръсете с черен пипер.

Загънете месото в подходящ найлонов плик или го захлупете и оставете да престои 24 часа в хладилника. От време на време го обръщайте в соса, за да поеме максимално от аромата му.

Преди да сложите агнешкото да се пече, загрейте фурната до 180 градуса.

На дъното на съда, в който ще го приготвяте, подредете лука, нарязан на пръстени. Отгоре сложете месото и го полейте отново с останалата марината.

Сложете го във фурната и печете по 20 минути за всеки 450 грама месо. Това време ви гарантира средното му изпичане.

Докато агнешкия бут се пече, поливайте го с маринатата от дъното на тавата. Можете да приготвите и гарнитура през това време – картофи, ориз или други зеленчуци.

КоментариКоментари