1 кг моркови
2 глави лук
5 с.л сметана
джинджифил на вкус
зехтин или друго масло по избор
сол
Начин на приготвяне
Обелете и нарежете на много ситно лука, почистете и настържете морковите.
Загрейте мазнината в дълбок съд и задушете лука докато стане прозрачен, не повече. Прибавете после настърганите моркови и задушавайте още 5 минути като разбърквате добре.
Прибавете литър и половина вода в тенджерата, топла по възможност и оставете да ври 15 минути.
След като изтекат минутките, махнете тенджерата от котлона и оставете да се охлади. Изсипете всичко в купата на миксера и пасирайте.
Върнете сместа в тенджерата, прибавете сметаната и джинджифила, посолете леко и отново върнете на котлона.
На бавен огън стоплете отново супата до появата на първите мънички балончета.
Махнете от котлона, разпределете в шест купички и сервирайте със стръкчета магданоз.