IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е истината за акупунктурата

13 септември 2012 06 40

При някои заболявания акупунктурата има по-голям ефект, отколкото лекарствата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Критици на акупунктурата изтъкват случаи с усложнения след този вид лечение, включително припадъци и замайване. Проучване твърди, че са регистрирани 325 случаи на пациенти с оплаквания от акупунктура в рамките на две години. Сред тях 100 случая са на пациенти, чиито игли са останали вътре в тях. Има пет случая на пациенти с колапс на бели дробове, след случайно попаднали игли в гърдите им.

Това ли обаче е единствената гледна точка? Мнозина биха казали, че при всички процедури има опасност от странични ефекти. Скорошен основен анализ на акупунктурата показва, че всъщност тя наистина има ефект и намалява болката, пише в. Daily Mail.

Принципът на акупунктурата е вмъкване на фини игли в над 400 специфични точки по тялото. Иглите повлияват на така наречените меридиани, които всъщност представляват енергийни канали, блокиращи болката.

Новият доклад за акупунктурата е най-мащабният анализ правен досега. В него взимат участие почти 18 000 пациенти и лекари от осем университета и болници във Великобритания, САЩ и Германия. Резултатите показали, че акупунктурата има по-голям ефект от плацебо. В действителност при състояние като артрит или хронично главоболие, акупунктурата е два пъти по-ефективна от лекарствата.

Акупунктурата произлиза от Китай преди повече от 2000 години. Пренесена е в Европа през 16-ти век от френски мисионери. За пръв път медицинското списание The Lancet публикува статия за китайското лечение през 1823 година. Съществуват сведения за операции, при които акупунктурата е използвана като единствена упойка.

Американката Сали Райт страдала от главоболие и мигрена, още докато била тинейджърка. Опитвала всякакви болкоуспокояващи, предписвани ѝ от лекаря - калциеви блокери, антидепресанти, бета-блокери и триптани, но нищо не помогнало. Сали решила да опита алтернативно лечение чрез акупунктура. Само за няколко месеца болките ѝ почти изчезнали.

Професор Дейвид Колкоун, фармаколог в Imperial College London, обаче е яростен противник на китайското лечение. Той определя твърденията за енергийни канали и меридиани като „чисто бръщолевене“. Няколко проучвания от последните години изглежда подкрепят неговата теза. Според тях акупунктурата е с по-голям от стандартното лечение, защото на пациента се обръща повече внимание и се грижат повече за него. Има само една малка разлика между псевдо акупунктурата, която включва убождания по тялото на случаен принцип и традиционната ѝ версия.

Къде е истината тогава?

Последното проучване за акупунктурата, доказващо нейния положителен ефект всъщност е най-мащабното, така че неговите резултати се определят за най-достоверни.

Всички 17 922 пациента имали различни видове хронична болка – в гърба, във врата, в раменете, артрит или главоболие. Пациентите били лекувани с медикаменти от техните лекари, а акупунктурата била като допълнително лечение. Първоначално пациентите определили тяхната болка като 60 процента от сто. След традиционното лечение с акупунктура, те определили болката си като 30 процента.

Виталий Нападоу, професор по радиология в Harvard Medical School, казва, че класическата и фиктивната акупунктура засягат различни области на мозъка. Класическата акупунктура стимулира производството на ендорфин, който действа като естествено болкоуспокояващо. Що се отнася до рисковете за белия дроб всичко зависи от това доколко е обучен човекът, който ще ви лекува. Винаги се подлагайте на лечение при квалифицирани специалисти.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари