IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-хубава кожа със соли за баня

4 октомври 2012 08 00

Поглезете себе си с домашно СПА

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Солите за баня не са просто продукти с хубава опаковка и още по-прекрасни аромати. Ползите от тях наистина са много. Солите за баня чудесно ексфолират кожата, отстраняват мъртвите клетки и правят кожата мека и еластична.

Кой би отказал вана с ароматни соли? Освен да се разтоварите психически, това ще ви помогне да се почувствате и по-добре физически. По този начин напрежението в мускулите изчезва, а общи раздразнения на кожата като ухапвания или обриви, също се повлияват много добре. Солите са незаменим помощник и при неравномерен тен на кожата.

Как да изберете подходящите соли за баня?

Качествените соли за баня съдържат естествени съставки, полезни вещества и винаги са кристални. Студените нюанси като синьо и лилаво имат отпускащ ефект, докато топлите цветове като оранжево и жълто действат тонизиращо. По-фините соли се разтварят по-бързо и са по-подходящи за ексфолиране. За още по-силен аромат към солите могат да се прибавят и етерични масла в любим аромат.

Портокалови соли за баня: свеж и сладък цитросов мирис, който успокоява сухата и раздразнена кожа. Помага и при кожа, предразположена към акне. Отличен избор за ексфолиране на краката.

Лавандула: Облекчава нервното напрежение и болката, дезинфекцира скалпа и кожата, подобрява кръвообращението и лекува респираторни проблеми. Ползите от лавандулата може да се дължат на нейните антисептични и противогъбични свойства. Добър избор за лечение на кожни проблеми като рани и изгаряния.

Лимонена трева: Съживяват тялото и облекчава неразположението при смяна на часовата зона. Помага при главоболие и стрес.

Солите за баня са луксозен и едновременно практичен продукт, защото имат много разкрасителни и терапевтични свойства. За допълнително ексфолиране на по-грубите части на тялото като лактите и коленете, сложете малко соли върху влажна кърпа и леко разтривайте. Измийте старателно преди да влезете във ваната.

Рецепта за домашно направени соли с аромат на лавандула

Състав:

-4 чаши английска сол;

- 1 чаша морска сол;

- 5 капки червен оцветител за храна;

- 5 капки син оцветител за храна;

- 30 - 40 капки етерично масло от лавандула;

- 1 чаша сода за хляб;

- 3 супени лъжици сушени лавандулови цветчета;

Метод:

1. Вземете голяма метална или стъклена купа и метална лъжица. Изсипете английската и морската сол и разбъркайте добре.

2. Към солната смес сложете капките червен и син оцветител. Прибавете и етеричното масло и разбъркайте добре. Може да ви отнеме малко повече време, тъй като оцветителите могат да се слепват с етеричното масло.

3. Добавете содата за хляб и отново разбъркайте.

4. Накрая сложете лавандуловите сухи цветя и разбъркайте. Внимавайте да не ги разкъсате прекалено.

5. Съхранявайте готовите соли в херметично затворена купа от стъкло или метал.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари