IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да спрем косопада?

17 юни 2014 14 15

Причините за косопада и мерките срещу него

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Неоспорим факт е, че женският косопад е неприятна комбинация от генетични фактори и начин на живот, които не осъзнаваме, докато положението не се влоши чувствително. Косопадът е една от козметичните неволи, с които се справяме доста по-трудно в сравнение с тези, които засягат кожата или формите на тялото ни.

Добре е да се запознаете с общата информация, която е важна за всяка жена, независимо дали страда от косопад.

Какво трябва да имате предвид? Всяка жена губи част от косата си, когато използва сешоара, когато се реши с четка или я връзва на конска опашка. Подобно на миглите, и космите по главата имат своите жизнени цикли. Когато настъпи определена фаза, те се умъртвяват и падат, за да бъдат заменени с нови. Това количество е обикновено около 100 косъма на ден.

Въпреки това, някои жени губят повече от средното количество коса на ден поради различни причини. Ако забележите подобно нещо, докато се къпете в банята или просто смятате, че косата ви постепенно изтънява и оредява, консултирайте се с лекар, за да отстраните навреме причините.

Причина 1: Телогенен ефлувиум

Това е медицински термин за случаите на засилен косопад. Това е периодът, когато естественият жизнен цикъл на косата се ускорява. Може да бъде допълнително ускорен от различни състояния като стрес, бременност или прием на някои лекарства. Лекарят най-добре може да прецени дали космите ви са в тази фаза, в зависимост от начина на живот, който водите или от лекарствата, които приемате.

Причина 2: Генетика

Наследствен косопад или андрогенна алопеция – има разлика. Признаците на наследствения косопад са изтъняване на линията около средата на главата и отстрани на скалпа (в даден момент може да се стигне до загуба на коса в цял участък). Повечето хора са по-податливи на този тип косопад, особено ако имат родител, който страда от подобен. Лекар или дерматолог може да направи биопсия на скалпа за проверка на фоликулите за наследствен косопад.

Причина 3: Лоши навици

Загубата на коса може да бъде в резултат на „злоупотреба“. Има някои навици, които помагат значително за това. Проверете дали не стягате прекалено ластика за коса или не решите твърде агресивно с четка. Температурната агресия също е причина за увреждане на косата, което може да доведе до изтъняване и косопад.

Причина 4: Стрес

Такъв може да бъде причинен не само от начина на живот, но и от някои лекарства. Имайте предвид това, когато се опитвате да намалите стреса до минимум. Ако вече страдате от телогенен ефлувиум, стресът ще го изостри. Добрата новина е, че веднага след отстраняването на стресовите фактори, се възстановява и растежът на косата.

Превенция срещу косопад

Освен поддържането на здравословен ритъм на живот с балансирана диета, достатъчно сън и упражнения, може да направите и още. Интересувайте се дали в рода си нямате случаи на наследствена загуба на коса. Има начини да забавите настъпването на този процес и да задържите състоянието на косата си в оптималния ѝ растеж. Посетете дерматолог, направете си нужните изследвания и обсъдете възможностите за лечение. В крайна сметка промяната в начина на живот се отразява във всичко. А това може съществено да забави или да предотврати женския косопад.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Това е много комплексен проблем
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар