IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е метаболитен синдром?

27 август 2015 05 00

Централният тип затлъстяване спомага за развитието му

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Tialoto.bg стартира нова рубрика „Фитнес съвети от треньори“, в която професионални инструктори ще дават съвети за хранене, тренировки, упражнения и режими, специално за читателите на сайта.

Днешната статия е посветена на метаболитния синдром и за него разказва инструкторът от фитнес център SkyGym Антоанета Атанасова.

Метаболитният синдром представлява група от рискови фактори, включваща: централен тип затлъстяване (увеличаване на вътрекоремната мастна тъкан), повишена кръвна захар над 5.6 ммол/л или захарен диабет, както и повишено артериално налягане над 130/85 mmHg.

Кои са основните причини за неговото възникване?

Този тип затлъстяване се свързва с възникване на инсулинова резистентност и метаболитен синдром, а също така допринася и за развитието на артериална хипертония, нарушения в обмяната на мастите и е независим рисков фактор за сърдечно-съдова заболеваемост. Централният тип затлъстяване се открива лесно чрез измерване на обиколката на талията: ≥ 80 см за жени и ≥ 94 см за мъже.

Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките в тялото (черен дроб, скелетна мускулатура и мастна тъкан) станат по-малко чувствителни или нечувствителни към инсулин, т. е. той не се използва ефективно от организма. Нивото на глюкозата в кръвта се повишава, което предизвиква повишено отделяне на инсулин, а от своя страна води до хипергликемия и се диагностицира като диабет тип 2. Като допълнителни фактори за възникване на метаболитен синдром се посочват недостатъчна физическа активност, генетично предразположение, възраст, хормонални промени и други.

Защо е толкова важно да се открие навреме и да се лекува метаболитният синдром?

Около 20-25% от възрастното население в света е с метаболитен синдром. Тези хора имат два пъти по-висока сърдечно-съдова смъртност и три пъти по-висок риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт в сравнение с останалите.

Пациентите с метаболитен синдром са с пет пъти по-висок риск от развитие на захарен диабет тип 2, като всяка година над 3.2 милиона от населението в света умира от усложненията на диабета. Съществуват прогнози, че до 2025 година броят на пациентите с диабет ще се удвои.


Диабет тип 2, които е около 90% от всички случаи на диабет, е една от главните причини за преждевременна заболеваемост и смъртност, основно поради повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. В по-широк аспект към метаболитния синдром се числят и нарушения като подагра (или увеличена пикочна киселина), чернодробна стеатоза (увеличено отлагане на мазнини в черния дроб), сънна апнея (нарушения в дишането по време на сън), еректилна дисфункция, нарушения в кръвосъсирването и други.

Всички тези симптоми показват преждевременно остаряване на артериалните кръвоносни съдове (развитие на атеросклероза), с което метаболитният синдром е отговорен за основните причини за смъртност и инвалидизиране в развитите страни: сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Основни причини за появата им са обездвижването, приемът на високо енергийни храни, стресът и постоянното напрежение.

Важен фактор е и генетичният, но върху него не може да се влияе по друг начин освен косвено – чрез оптимизиране на хранителния, двигателен и работен режим, както и на режима на сън и почивка.   

Превенция и профилактика

Основният прийом за борба с МетС е предотвратяване на заболяването. Това започва с епидемиологично проучване на рискови категории, повсеместно образование за здравословно хранене и физическа активност, профилактични прегледи и консултации, редовно посещение на семейния лекар - нещо което не е много характерно за мъжката половина на населението, както и внимателно следене на теглото спрямо ръста.

Първична профилактика

ПП се отнася до предотвратяване на появата на рисковите фактори: затлъстяване, неправилно хранене, консумация на много и рафинирани захарни продукти, липсата на физическа активност.

Вторична профилактика

ВП касае рискови категории от пациенти със склонности за развитие на заболяването. Целта на вторичната профилактика е да изследва критичните показатели за определяне на морбидността на синдрома и установяване на заболеваемостта.

Третична профилактика 

За пациенти с установено заболяване е необходимо да предотвратят по-нататъшни усложнения и вторични заболявания.

Практични съвети за здравословно хранене

Съществуват различни диети, препоръчвани за редукция на теглото, но за съжаление все още не е открита най-добрата. От изключително значение е видът на храната при диета за намаляване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Съществуват различни диети, препоръчвани за редукция на теглото, но за съжаление все още не е открита най-добрата. От изключително значение е видът на храната при диета за намаляване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Проучвания, имащи за цел да установят коя диета води до намален риск от диабет, доказват, че увеличената консумация на зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, ядки и млечни храни, е успешна стратегия в борбата с диабета. Високият прием на въглехидрати и наситени мазнини (сладкиши, десерти, червени меса, както и високомаслени млечни продукти) повишава риска от диабет.

Друго проучване пък показва, че консумацията на кафе намалява риска от диабет. Диета, богата на бяло и червено месо, картофи и алкохолни напитки, значително повишава риска от метаболитен синдром.

Ролята на двигателния и хранителния режим в превенцията и контролирането на метаболитните заболявания и  стреса е от решаващо значение. Ние сме в състояние до голяма степен да регулираме здравето си по отношение на риска за развитие на метаболитния синдром, а оттам и за удължаване на живота ни с около 10-15 години, при това с качествен живот, с физическа, умствена и емоционална пълноценност. А това не е никак малко. 

Автор: инструктор Антоанета Атанасова.


Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари