IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмният шоколад е полезен за кръвното налягане

26 март 2014 07 01

Стомашните микроби превръщат какаото в естествено лекарство

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обичате тъмен шоколад? Вече може да консумирате любимото си сладко изкушение, без да изпитвате толкова голяма вина. Известно е, че ежедневната консумация на тъмен шоколад намалява кръвното налягане и е полезна за сърцето. Сега учените успели да отговорят на въпроса защо това е така – оказва се, че всичко се свежда до това по какъв начин нашите вътрешности ферментират фибрите в какаовите зърна.

Изследователите открили два вида микроби в червата – „добри“ и „лоши“. Добрите микроби като млечно-кисели бактерии обичат шоколада. Когато човек яде черен шоколад, бактериите растат и ферментират, като по този начин се стимулира производството на съединения, които имат антивъзпалителни свойства.

Антивъзпалителните свойства се отразяват на кръвния поток, което помага за защитата на сърцето и артериите. Лошите бактерии като някои щамове на Ешерихия коли, например, задействат възпалителни процеси, което води до подуване на корема, диария или запек.

Какаото съдържа така наречените антиоксидантни полифенолни съединения (катехин и епикатехин) и малко количество диетични фибри. Двете съставки се смилат и абсорбират незадоволително, но се обработват лесно от приятелските бактерии в дебелото черво. Черният шоколад съдържа голямо количество какао, което допълнително улеснява процеса, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )