IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които да избягвате, когато сте в „онзи период“

22 май 2014 13 04

Какво не трябва да консумирате по време на менструация

Снимка: Thinstock

Снимка: Thinstock

В случай, че не искате да се чувствате нещастни, трябва да спазвате определена хранителна култура, когато сте в „онзи период“. Болезнените спазми, депресивните настроения и подуването на корема могат да направят вашата менструация най-лошото нещо, което някога ви се е случвало.

Дори да ви изглежда невероятно, храната също има значение през тези дни от месеца. Въпреки че тези храни така или иначе не са най-здравословният избор по принцип, по време на женския период могат да се превърнат в „отровни“. Ето и кои са храните, които определено трябва да избягвате по време на менструация.

1. Тлъсти меса. Мазнините, които се намират в месото, са предимно наситени. Това означава, че консумацията на тлъсто месо може да причини болка и възпаление. Освен това, ако вие вече страдате от спазми, наситените мазнини могат да влошат болката. Ето защо този вид храна застава на първо място в списъка с храните, които не трябва да консумирате по време на менструация.

2. Сладолед. Да, може би сладоледът е точно това, от което се нуждаете в момента, но млечните продукти също имат високо съдържание на мазнини. Следователно се получава същият ефект като при тлъстите меса. Разбира се, това се отнася и за сирената и за сметаната.

3. Преработени храни. Въпреки че са лесен избор, няма да ви помогнат да облекчите своя дискомфорт. Храни като снаксове, чипсове и консервирани храни често съдържат голямо количество натрий. Ето защо тяхната консумация води до подуване на корема и допълнително неразположение по време на менструация. Шепа безсолни ядки, например, е идеалното предложение за закуска.

4. Кофеин. Ако сте любители на кафето, може да ви бъде трудно да се въздържате от консумацията на кафе. За ваше добро обаче трябва да го направите. Лекарите предупреждават, че постоянната консумация на кафе може да направи менструацията нередовна. Освен това кафето може да влоши менструалните спазми, както и да доведе до депресивни настроения. Избягвайте енергийните напитки, кафето и видовете чай, които съдържат кофеин.

Снимка: Thinkstock

5. Сладки храни. По време на „онзи период“ забравете за сладки храни като бонбони, сладкиши и бисквити. Те повишават настроението само за кратко, а след това последиците са още по-лоши. Освен това сладките храни могат да влошат болките по време на менструация. Ако имате нужда да хапнете нещо сладко, хапнете някой сладък плод като пъпеш, манго или сочна праскова.

6. Алкохол. Алкохолът влошава всички симптоми на ПМС, както и спазмите. Освен това алкохолните напитки действат като разредители на кръвта, което от своя страна увеличава притока на менструална кръв. Негативните ефекти на алкохола могат да бъдат забелязани дори след приема само на една чаша.

7. Тестени изделия от магазина. Търговските печени стоки, като кроасан с шоколад например, имат високо съдържание на трансмазнини, което увеличава нивото на естроген. По време на менструация това може да доведе до внезапна болка в матката. По-добре яжте хляб с високо съдържание на фибри през тези дни от месеца.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

roll ( преди 9 години )
Всичко казано в статията е изпробвано от мен и е много вярно! В този период, особено ако страдате от болки, забравете за всичко горе изброено. Плодове, зеленчуци и сокчета през първия ден вършат добра работа, а и пречистват организма от ***.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ели ( преди 9 години )
Точно когaто ми идвa дa изям светa
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Анонимен ( преди 9 години )
Изводът е, че през "онзи период" трябва да стоим гладни - или да хрупаме само плодове и зеленчуци! Как пък не?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар