IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доматите – приятелите на нашето здраве

23 юли 2015 03 59

Ползите от консумацията на този плод

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Доматите са неизменна част от българската кухня. И да, те за ботаниката са плодове, въпреки, че повечето хора са свикнали да ги смятат за зеленчуци. А сега, през лятото, те присъстват в ежедневното ни меню – най-вече в салатите. Хубавото на тези червени плодове (освен че са много вкусни) е, че съдържат многобройни полезни вещества и влияят страхотно върху здравословното ни състояние.

Ако не вярвате, разберете защо доматите могат да бъдат обявени за приятели на човека и пазители на неговото здраве:

1. Доматите действат чудесно на кожата

Много от скъпите продукти за лице съдържат веществото ликопен, което пък може да бъде намерено в доматите. Вместо да харчите много пари за подобна козметика, може да подобрявате вида на кожата си с домати. Достатъчно е само да обелите един червен плод и да го нарежете. След това поставяте парчетата върху лицето си и чакате около 10 минути, преди да измиете кожата си.

2. Доматите могат да намалят риска от рак

Заради високото си съдържание на витамин С и гореспоменатия ликопен, доматите се борят срещу рака. За да извлечете максимална полза от вкусния плод, най-добре е той да премине термична обработка. Доматена супа – чудесен източник на ликопен!

3. Доматите са полезни за костите

Доматите са богати на витамин К и калций, което означава, че заздравяват костите на човек. Вече добре познатият ликопен пък подобрява костната маса и се бори срещу остеопорозата.

4. Доматите могат да предотвратят увреждане на ДНК-то

Свободните радикали увреждат ДНК-то на човек, което от своя страна води до развитие на редица заболявания. За щастие, доматите съдържат много антиоксиданти, които се борят срещу вредните свободни радикали.

5. Доматите намаляват възпалението

Установено е, че консумацията на една чаша доматен сок всеки ден може да намали количеството на TNF-алфа в кръвта с над 30%. Именно TNF-алфа причинява възпаленията в тялото.

6. Доматите съдържат голямо количество витамин А

Този витамин помага за поддържането на нашата кожа здрава, както влияе отлично върху зъбите и костите. За да приемете половината от ежедневната препоръчителна доза витамин А, просто трябва да изядете една чаша нарязани домати.

7. Доматите могат да предотвратят инсулта

Това тяхно свойство отново се дължи на веществото ликопен.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари