IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашните любимци са полезни за човешкото здраве

22 май 2013 05 32

Защо притежанието на домашно животно е добро за вас?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Собствениците на домашни любимци си осигуряват, без вероятно да го осъзнават, някои предимства за своето здраве.

Може да не успявате да медитирате, да имате проблеми със съсредоточаването, да не можете да се успокоите дълго време след стресова ситуация, но сложите ли котката в скута си, тя веднага блокира всичките ви лоши мисли, успокоява ви и подобрява дишането ви. Направо изпадате в нирвана.

Това е само част от всички доказателства, че има връзка между домашните любимци и ползите за здравето на човек.

Разбира се, има хора, които не обичат животни или са алергични към тях, но повечето от нас признават, че когато наблюдават аквариум с рибки, стоят като хипнотизирани пред него.

Човешките същества са свързани с животните повече от 12 хиляди години. Първото „домашно" животно е опитоменият вълк, който в далечното минало е помагал при ловуването на нашите предци.

Днешните кучета продължават да са ценен източник на защита и топлина за своите собственици.

Според Американската сърдечна асоциация, домашните любимци и особено кучетата, могат да бъдат свързани с намаляване на риска от сърдечни заболявания.

В едно научно изследване, публикувано в медицинския вестник „Circulation" се твърди, че взимането на куче няма да ви откаже от цигарите и лошото хранене и дори може да добави към вашия стрес, ако не можете да се грижите правилно за животното. Но ако направите необходимите промени в начина си на живот, така че да понижите риска от сърдечносъдови заболявания, а освен това си вземете и домашен любимец, то той ще ви държи физически по-активни, което е още по-добре за здравето ви.

Друга неформална полза от грижата за домашен любимец е, че заради него хората спазват по-добра рутина на живот. Ако сте отговорни за животното, вие ще бързате да се приберете на време, ще сте по-склонни да живеете по график, ставайки и лягайки по едно и също време сутрин и вечер, което също е добре за вас.

Без значение какъв точно е вашият домашен любимец, той винаги ще ви дава чувството, че не сте сами. Тази невидима емоционална подкрепа, която животните дават, увеличава чувството за собствена стойност на човек, а лоялността на домашните любимци, подобрява самочувствието му.

Освен това собствениците на домашни животни (най-вече на кучета) подобряват своята социализация, тъй като се запознават и общуват с непознати хора, докато са на разходка в парка, чакат пред кабинета на ветеринарния лекар, разглеждат магазина за храна за животни и т.н.

Освен това, няма как да не споменем, че кучетата и конете се използват за водачи на слепи хора, за терапии на хора с увреждания, болни от аутизъм и Алцхаймер. Има кучета, които са обучени да откриват спада на кръвната захар, при болни от диабет, както и да алармират за помощ при хора, които имат различен вид припадъци.

Не трябва да пропускаме и това, че домашните любимци влизат в ролята на играчка и забавляват своите собственици, което също е добре за тонуса и настроението им.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

t3ss_ ( преди 10 години )
Само човек, който е имал куче за дълго време, би могъл да разбере написаното горе.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
машка ( преди 10 години )
Животните просто те правят по-добър Човек
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар