IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълномаслено или обезмаслено мляко – какво да изберем?

7 март 2017 06 00

Изборът зависи от различни фактори

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато става въпрос за прясно мляко, много хора смятат, че пълномасленото е по-добрият избор, тъй като в обезмасленото има големи количества добавена захар. Къде е истината?

На първо място, в количеството от една чаша неовкусено мляко има 12 г естествени захари. Те са познати като „лактоза“.

Нивото на мазнини в млякото променя общия брой на калориите. В една чаша обезмаслено мляко се съдържат около 90 калории и 0 г мазнини. В същото количество пълномаслено мляко могат да се открият 145 калории и 8 г мазнини. Нивата на останалите хранителни вещества са едни и същи.

Пълномаслените млечни продукти съдържат основно наситени мазнини. Според данни на проучване, насочено към връзката между тези мазнини и сърдечносъдовото здраве, консумацията им не се отрича. От голямо значение е обаче с консумацията им да не се прекалява. Освен това, специалисти в областта поясняват, че е важно с какви хранителни вещества заменяме наситените мазнини.

Пълномаслено или обезмаслено мляко – кое е по-полезно?

Ако всички млечни продукти, които консумираме ежедневно, заменим с пълномаслени, това би означавало повишен прием на калории. Когато човек, който страда от наднормено тегло или затлъстяване, редовно консумира пълномаслено мляко, е препоръчително да премине към такова с по-ниско съдържание на мазнини. Спестяването на тези калории определено си струва за намаляването на теглото.

Ако целта не е свалянето на излишни килограми, не е задължително напълно да се ограничаваме от пълномаслените продукти.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари