IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йога с кучета – новата фитнес мания

14 ноември 2013 10 30

Най-добрият приятел на човека се превръща в най-добрия партньор за упражнения

Снимка: Daily Mail

Снимка: Daily Mail

Хората, които не просто имат куче, а приемат домашния си любимец като част от семейството, ще бъдат щастливи да разберат, че могат да тренират заедно със своето любимо животно. Не става въпрос за бърз крос в парка, а за най-новата фитнес мания, наречена „дог йога“ (от английската дума за куче). Йога класовете не се провеждат в своя класически вид, защото в тях се набляга върху участието на четириногите като равностойни партньори на хората.

Дог йога се заражда в Америка, а след това преминава в Европа, добивайки популярност във Великобритания. Идеята за този вид нестандартна йога се ражда спонтанно. Учителката по йога Сузи Тейтелман установява, че нейният кокер обича да седи до нея, докато прави сутрешните си рутинни упражнения. Така тя започва да включва своето куче в класовете по йога.

Малко след това в Ню Йорк дог йога се превръща в истински хит. Главно домашните любимци могат да се използват като тежести. Няма по-добър начин да оформите бицепс от това да повдигате своето куче надолу нагоре, докато дишате спокойно. Стопаните с големи кучета не трябва да се притесняват, защото те също могат да участват в йога упражненията – най-вече като опора за почивка на ръцете и главата.

Снимка: Daily Mail/ Bruce Adams

Когато кучето лежи върху човека, той синхронизира дишането си с неговото и се чувства като в „балон на спокойствието“. Проблемът при повечето кучета е, че те обичат да разглеждат мястото, в което са попаднали. Знаейки това, йога учителите оставят домашните любимци да правят каквото искат и да се присъединят, когато сами пожелаят.

Снимка: Daily Mail/ Bruce Adams

Един клас дог йога струва 20 паунда (около 45 лева) във Великобритания и продължава 90 минути. Човек трябва да се опита да се свърже с четириногия си любимец. Кучетата имат парасимпатична нервна система и могат да чувстват това, което човекът чувства, пише вестник Daily Mail. Дог йога е насочена по-скоро върху дишането и връзката между куче и стопанин, отколкото върху усукването на тялото.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари