IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митовете, свързани с фитнеса

28 октомври 2013 09 20

Дали бягането на пътеката е същото, както тичането на открито?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Почти няма човек, който да е активен физически и да не е посещавал фитнес залата. Някои хора предпочитат да тренират под напътствията на треньори, докато други събират знания от различни източници и формират своята тренировка върху тях. Това обаче може да бъде пречка в постигането на желаните резултати, а понякога и опасност за здравето. Съществуват много митове, свързани с фитнеса, които нямат нищо общо или поне драстично се различават от действителността. Вижте кои са те:

1. Може да определяте в кои части на тялото да горите мазнини. Тренировките намаляват цялостния обем на мазнините, независимо, че вие може да правите упражнения, предназначени само за конкретни области. Наскоро ново проучване обяви подкрепящи тезата резултати: група доброволци тренирали само единия си крак в продължение на 10 седмици. Въпреки строго определените натоварвания само върху едната страна на тялото, оказва се, че другият крак загубил почти същото количество мазнини. Най-голямо количество изгорени мазнини пък имало над кръста.

2. Без болка, няма полза. Когато човек тренира, е напълно нормално да чувства лека болка, докато изпълнява упражненията. Точно това е индикатор, че тренировката не е безсмислена. Ако обаче човек усети остра болка, веднага трябва да прекрати упражнението и цялата фитнес тренировка. Силната болка може да е знак за нещо нередно, на което ако не се обърне внимание, може да доведе до сериозни проблеми.

3. Винаги се разтягайте преди да тренирате. Досега навсякъде се твърдеше, че разтягането преди тренировка е задължително. Скорошно проучване обаче отхвърля тази теза с мотива, че по този начин човек може да си навреди. Резултатите от изследването показват, че разтягането всъщност отпуска сухожилията и човек чувства своите мускули по-слаби и по-малко стабилни.


4. Вдигането на по-тежки гири увеличава теглото. Може да се каже, че е точно обратното. Според проучване жените, които вдигат по-тежки гири и правят по-малко повторения с тях, всъщност изгарят повече калории от дамите, които правят повече повторения, но с по-леки тежести.

5. Бягането на пътека е също толкова ефективно, както тичането навън. Бягането срещу вятъра или на неравни места ангажира повече групи мускули. Тичането на вън е по-ефективно, тъй като изисква повече енергия и гори около 10% повече калории.

6. Човек не трябва да тренира, когато е болен. Много зависи за каква болест става въпрос. Ако човек има висока температура, то определено трябва да си остане вкъщи. Запушеният нос и възпаленото гърло обаче не трябва да го спират от посещение на фитнеса. Всъщност най-добре е да слушате собственото си тяло, но ако се чувствате несигурни – консултирайте се със своя лекар.

7. Тичането е по-добро от ходенето. Бягането и вървенето натоварват едни и същи мускулни групи, но с различен интензитет. Затова и двете дейности имат подобни резултати, когато се сравни общото енергийно изгаряне.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари