IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползата от прошката в една връзка

20 септември 2012 08 00

Тя помага на вас повече, отколкото си мислите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако се колебаете дали да простите, преди всичко разберете, че прошката е както за него/нея, така и за вас. Затова намерете сили и го направете!
Когато човек стане емоционално близък с друг, той се превръща в уязвим. Тази уязвимост отваря вратите към неща, от които наистина боли и накрая често ескалират в конфликт.

От друга страна очакванията към другия във връзката логично са по-високи и когато се разминават с вашите собствени, това води до гняв, негодувание, защото той/тя е направил нещо, което да ви нарани.

Едно ново изследване доказва, че духовно извисените хора се чувстват по-добре, след като са простили. Това от своя страна налага извода, че прошката  действа по-силно в положителен аспект на този, който я дава, отколкото на този, който я получава.

Когато простите на човека, когото обичате, вие се разделяте с куп негативни емоции, като гняв, омраза, ненавист, които пречат на връзката ви. Самият акт показва на човека отсреща, че вие го цените и обожавате и сте готови да продължите напред него, като едновременно го мотивирате да не допуска същата грешка.

Прошката не е забравяне. Вие все пак не одобрявате неговото действие и може спокойно да негодувате, ала проявявате готовност да продължите да обичате „съгрешилия" въпреки поведението му, защото имате по-специално отношение към него.

Как да простите на някой, когото обичате?

1. Разгледайте в собствения си живот ситуациите, в които на вас са ви прощавали нещо. Ако изповядвате по полемична религия (като ислям, юдаизъм, християнство), отговорът може да се крие в историята – как Бог опрощава на хората и по каква причина. Ако пък религията ви е от индийските семейства (будизъм, хиндуизъм и т,н,) то може да се уповете на разбирането за състрадание и че прошката е част от философията за мира.

Ако имате роднини от древни племена, прошката може да се корени в уважението към духовете и други мистични същества, издигнати в култ.

Най-важното обаче, е да обърнете внимание на факта, че всеки човек има нужда от прошка и защо на вас са успели да простят!

2. Сега хвърлете един поглед на настоящата си връзка и моментите, в които на вас ви е били прощавано. Защо половинката ви ви е простила? Щом тя е могла, значи и вие трябва да намерите сили да го сторите.

3. Обърнете внимание на това какво е вашето усещане, след като са ви простили за нещо. Ако не простите, вие позволявате на гневът и другите негативни емоции да превземат всички сфери от живота ви. Ставате по-негативни и започвате да губите смисъла и хубавите неща около себе си. Не искате ли отново да бъдете предишния весел, енергичен и позитивен човек?

4. Проучете какво можете да научите от настоящата ситуация и как то може да подобри бъдещите ви взаимоотношения с любимия човек. Има ли теми и думи, които не трябва да използвате

Фокусирайте се върху това, което да ви помогне да простите по-лесно. След като го направите, ще усетите хармония със себе си и с половинката си. Струва си!

Ако проблемът/действието/думите се повторят многократно обаче, не прощавайте всеки път. Това говори, че имате по-сериозен проблем и повтарящото се провинение не е ок за вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари