IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излезте от ролята на вечния манипулиран

2 октомври 2013 12 00

Когато се чувствате безсилни в присъствието на някого, има голям шанс да сте манипулирани от него

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Манипулацията е поведение, при което един човек се опитва да промени мисленето и съзнанието на друго лице, но без да налага възгледите си явно и силово. Манипулаторите използват измами, заблуди и лъжи, за да получат това, което реално желаят. За съжаление, човек бива манипулиран най-лесно именно от хората, които обича и на които държи най-много.

В случай, че имате съмнения дали ви манипулират, лесно може да разберете това. Трябва да се доверите на своите усещания. Ако се чувствате напълно безсилни в присъствието на определен човек, значи има голяма вероятност той да ви манипулира. Много често вашият любим е този, заради чието поведение вие попадате в капана на чуждия контрол.

Не е лесно да разпознаете признаците на манипулативния любовник, но запомнете, че той винаги започва с искания. Скоро тези искания се превръщат в завоалирани заплахи, които в крайна сметка се превръщат в окончателна злоупотреба с течение на времето. Манипулативните хора избягват преки сблъсъци, вместо това те използват хитрост и измама.

Ако вие сте в ролята на манипулирания човек, първо трябва да приемете фактите. Трябва да осъзнаете, че вие сте жертвата и че е дошло време за промяна. Ето и няколко начина, които ще ви помогнат да спрете манипулативните ходове на своя партньор:

1. Общувайте с вашата половинка. Поговорете с човека до себе си и му обяснете как се чувствате всеки път, когато той използва своята манипулативна техника. Не забравяйте, че понякога партньорът ви сам може да не осъзнава до каква степен се опитва да ви контролира. Изправете се пред него и това ще ви даде сили.

2. Разпознавайте случаите на емоционално изнудване. Вашата половинка може да използва любовта ви, за да ви манипулира. Бъдете нащрек за всяко нередно изказване, което цели да ви накара да се чувствате виновни и да направите това, което човекът до вас иска.

3. Вземете решение. Ако все още не сте готови да кажете „не“, то заемете ясна и твърда позиция. Не отстъпвайте от това, което сърцето и умът ви подсказват. Ако вашият партньор поиска нещо от вас, с което обаче не сте съгласни, запазете спокойствие и обяснете защо точно няма да го направите. Първите пъти може да не се чувствате достатъчно уверени за откази, но с всеки следващ път ще става по-лесно.

4. Припомнете си принципите в живота. Останете сами със себе си и помислете за това доколко може да търпите и кога трябва да теглите чертата. Чрез определяне на граници и ясни принципи за живота ще ви бъде по-лесно да не се поддавате на манипулации.

5. Научете се да бъдете категорични. Научете се да казвате „не“, което няма как да стане „да“, колкото и да ви молят, заплашват или манипулират. Не забравяйте, че вие сте възрастен човек и никой няма право да ви принуждава да правите нещо, което не искате.

6. Получете обратно своята независимост. Повечето манипулатори имат смелост да са такива, защото смятат, че техните половинки са зависими от тях. Така че научете се да бъдете независими по всички начини – социално, емоционално и финансово, за да можете да живеете собствен живот.

7. Уважавайте и обичайте себе си. Ако не обичате себе си и не вярвате, че заслужавате нещо по-добро, то няма как да ви се случи. Разберете, че не сте слаб противник.

8. Не се отказвайте. Процесът на отдръпване може да бъде продължителен и труден, но това не трябва да ви отказва. Вече сте започнали нещо, което трябва да довършите. Вярвайте в себе си и не се поддавайте на нови опити за манипулация.

9. Намерете подкрепа. Това е ключов момент за вашето възстановяване. Трябва да намерите опора и подкрепа в семейството си, приятелите си и други близки хора. Общувайте с тях по-често и се вслушвайте в съветите им.

10. Не се превръщайте в плячка. Не се подлъгвайте по фалшиви оправдания, молби или пък големи подаръци. Един манипулатор много трудно може да промени своя характер и подход. Така че по-добре не давайте втори шанс, за да не попаднете отново в капана.

11. Тръгнете си. Животът с манипулатор е като разходка по минно поле. Вие не може да се отпуснете, нито да се обичате такива, каквито сте. Това определено не е рецепта за щастлива и спокойна връзка, така че по-добре си тръгнете и потърсете любовта на друго място.

Снимка: Dreamstime

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

mariqnka1983 ( преди 10 години )
а когато член от вашето семейство е такъв манипулатор и лъже всички хора че виЕ си измисляте че той ви манипулира кажете какво да направя?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
SMAIIK ( преди 10 години )
Аз имах опит точно с този човек който е описан в статията !Вярвайте ми не се захващайте с такива отказа е много труден ! :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар