IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем, преди да използваме лимон върху лицето?

23 март 2017 08 00

Има риск да навреди, вместо да ни помогне

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мнозина прилагат най-различни процедури и ексфолианти за лице, целящи да изчистят и изсветлят кожата. Някои дори мият лицето си с мляко.

Колкото и да обичаме да третираме кожата на лицето с различни маски, има една съставка, към която не бива да посягаме, и това е лимонът.

Според дерматолози, определени съставки могат да доведат до остро дразнене сред някои хора. Без значение колко натурален и естествен е екстрактът, рискът от дразнене и алергия е налице.

Лимонът е киселина

Мнозина се насочват към лимона за изсветляване на тъмните петна и ексфолиране на кожата. Но също така е важно да имаме предвид, че той има ниско pH, което означава, че е доста киселинен. Затова може да причини увреждания в областта, която се опитваме да лекуваме.

Лимонът повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовите слънчеви лъчи

Жълтият цитрусов плод съдържа фотосинтезиращи съединения, които реагират, когато са изложени на слънчева светлина. Така кожата става изключително чувствителна към слънчевите лъчи.

Това, на свой ред, може да доведе до хиперпигментация, което се оказва проблем, ако се опитаме да третираме кожни проблеми с лимон.

Употребата на цитрусовия плод за такива цели крие риск и от появата на мехури, а възстановяването от тях може да отнеме месеци.

Какво е важно да знаем, преди да прибегнем към употребата на естествени съставки с козметична цел?

- Най-напред трябва да познаваме типа на кожата си и да подбираме съставките според него.

- Ако кожата е суха, лющи се или използваме медикаменти за акне, не бива да се употребяват плодови екстракти върху кожата, като лимонов сок. По този начин кожата се дехидратира и се повишава чувствителността ѝ.

- Ако съставките са стари, опаковката им е замърсена, както и ръцете ни, когато ги нанасяме, може да се развие инфекция.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари