IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Индия – част втора

3 май 2015 10 06

Какво още не знаете за тази азиатска страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В първата част с интересни факти за Индия ви разказахме за някои от гордостите на страната. Време е за „втората порция“ любопитни факти за тази далечна, но по свой начин екзотична страна. Ето ги и тях:

14. Аюрведа е първото „училище“ по медицина в историята на човечеството. То се появява преди около 2500 години в Индия.

15. В индийската кухня традиционно се използва голямо разнообразие от билки и подправки. Всяка една област на страната се слави със своя собствена уникална технология и уникални методи за готвене. Основните храни са оризът и чапатите (индийският хляб). Ястията са много пикантни.

16. Индия е била една от най-богатите страни в света до британската колонизация в началото на 17-ти век. Колумб се надявал да намери морския път до Индия, именно заради нейното неописуемо богатство.

17. Изкуството на навигацията и навигацията като наука се е формирала в долината Синдх преди около 6000 години от древната индийска цивилизация. Думата „навигация“ има корени от древния език, говорен в Индия.

18. Традиционното дамско облекло в Индия е сарито – дълго парче плат, увито около тялото. Стилът на индийските сарита варира в зависимост от региона на страната.

19. До 1896 година Индия е била монополист в добива на диаманти.

20. Мостът Бейли в Индия е мостът, построен на най-голяма надморска височина в целия свят. Той се намира в Хималаите и е завършен през 1982 година.

21. За анестезията (упойката) са знаели още лекарите в древна Индия. В писания от онова време са намерени потвърждения за знанията на древните цивилизации, свързани с анатомията, храносмилането, обмяната на веществата, физиологията и имунната система.

22. Индия изнася софтуерни програми в повече от 90 страни.

23. В страната има мини за някои от най-известните скъпоценни камъни като например: диамант, изумруд, рубин, сапфир, аметист, аквамарин, опал, перли, топаз и много други.

24. Хиндуизмът е основната религия в Индия, а след нея се нарежда ислямът. В Индия има около 300 милиона активни джамии – повече, отколкото във всяка друга страна.

25. Преди повече от 5000 години в Индия се заражда йогата.

Влезте в галерията ни и разгледайте любителски кадри на туристи, посетили многоликата Индия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари