IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошите места за жените по света

30 май 2012 12 55

Можем да им съчустваме и да се надяваме, че международните организации ще променят нещата там

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дори и да изглежда трудно за вярване, в ерата на мобилния Интернет и 3D филмите, все още има много места по света, където жените нямат права и са смятани за по-нисши същества от мъжете. Могат да бъдат изнасилвани, купувани като стока и дори убивани от „законния" си собственик. Тези жени живеят в бедност и неграмотност през целия си живот и нямат цели и мечти. Единственото им желание е техните деца да живеят в по-добър свят, дори и да нямат представа как би изглеждал той.

Вижте списък с 10 държави, в които жените са смятани за най-зле третирани според социологически проучвания.

Афганистан. Тази страна е на първо място в класацията на фондацията Thompson Reuters за най-опасно място за жените в света. Те нямат достъп до образование и медицинска грижа, защото самото общество им отказва тези основни права. Няма и закон, който да криминализира изнасилването и домашното насилие. На всеки половин час умира по една жена при раждане – най-високата смъртност в света.

Сиера Леоне. Според друго проучване това е най-лошото място за живеене в света, ако си жена. Продължителността на живота на жените там е не повече от 43 години заради ужасните условия, на които са подложени. Изнасилвания, домашно насилие и смъртност при раждане са сред основните проблеми. Ужасният и труден за вярване факт е , че след като една жена е била изнасилена, тя е отхвърлена от съпруга си, семейството си и е обект на подигравки от мъжката част на обществото, докато никой не подвежда под отговорност и не наказва самия изнасилвач!

Снимка: Reuters

Мали. Това място има лоша слава заради отрязването на женските гениталии, което е честа практика в тази страна. Малките момиченца на около 3 годинки са жертва на този варварски акт без упойка или мерки за безопасност, за да не развият инфекция. След като им се отрязват гениталиите, те биват зашити, за да бъде сигурно, че няма да имат сексуални актове преди женитбата. Много момиченца умират веднага след това чудовищно деяние или остават с доживотни травми. Представете си какво представлява първата брачна нощ за жената в тази част на света.

Папуа Нова Гвинея. Жените тук са без образование, заради което нямат право и на финансова независимост, биват омъжени веднага след навлизане в пубертета, а 150 жени всяка година са убивани с обвинение за магьосничество.

Снимка: Reuters

Демократична република Конго. Там има огромен брой изнасилвания всяка година – 420 000. Освен жестокостта на този акт, това може да доведе до бързо разпространение на ХИВ в обществото. Други опасности, на които жените в Конго са изложени, са отвличането и сексуалното или домашно робство, както и липсата на медицинка грижа по време на раждане.

Индия. Тази страна е известна с неравнопоставеността на жените спрямо мъжете. Ако разберат, че чакат момиче, огромен брой жени правят аборт заради тяхното вярване, че мъжките бебета носят радост на семейството, а момичетата – бреме. Изчислено е, че около 40 милиона момичета са убити с абортиране или след раждането им.

Нигер. Там жените са подложени на ужасно домашно насилие и нямат право да поискат помощ. Нямат достъп до контрацепция и медицинска грижа по време на раждане. Друг ужасен проблем е гладът, тъй като мъжете крият храната от жените и децата си. Някои мъже продават хуманитарните помощи, които получават вместо да я дадат на семейството си. Организациите като UNICEF биха искали да работят директно с жените, но това рядко е позволено в тази страна!

Снимка: Reuters

Непал. Често момичетата са омъжвани на 12-годишна възраст. Ако достигнат 18 и все още не са поискани за съпруги, има вероятност да бъдат продадени на секс трафикантите от собствените им семейства. Другите опасности включват смърт при раждане и обвинения в магьосничество. Няма образование за жените, така че ако напуснат дома си заради домашно насилие, единствената им опция е да станат проститутки.

Хаити. Животът за жените на това място не е това, което може да се очаква от Карибски остров. Точно обратното – бедност и ужасни традиции превръщат Хаити в ад за жените. Нямат основни права като образование, медицински грижи при раждане, а вероятността да бъдат изнасилени през живота им е  близо 50%. Въпреки че законът за криминализиране на изнасилването беше въведен преди 3 години ( само!), той няма ефект върху поведението на населението.

Пакситан. Тази страна присъства в класацията заради убиването на жените, които са имали сексуален контакт преди брака. Всяка година 1000 момичета и зрели жени биват убивани с камъни от цялата общност, като в този кощунски акт могат да участват дори и бащата, братята и съпрузите на жертвите.

След всичко това може би трябва да се замислим дали можем да кажем, че човешкото общество е еволюирало през вековете въпреки техническия прогрес, след като се допуска да съществува такава жестокост спрямо жените някъде по света!

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

Ли ( преди 8 години )
Изключително извратена история, това не са хора, всъщност и животни не са.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
alf ( преди 11 години )
Живеем в мъжки свят - това е отговорът. Жестокостта се проявява, когато някой осъзнава слабостта си. Научно също е доказано, че женският пол е водещият - по-здрави сме, повече издържаме на болка, по-дълго живеем, изобщо сме оцеляващият пол и това не е случайно - все пак, ние износваме децата и природата се е погрижила да осигури по-голям шанс за поколенията. Ама тъпите съвременни мъже, вместо да се възползват от предимствата на женския пол, те съвсем първично се страхуват от тях и затова всячески се опитват да тъпчат жените. Дори и в цивилизованите страни се наблюдава същото - да, не е чак такава варварщина, опитваме се да прилагаме закони, но в същността си нещата са все едни и същи. Мъжете тъпчат жените физически и психически, а пък жените тотално са забравили превъзходството си над мъжете и се опитват да се впишат в мъжкия свят, да следват мъжките правила на играта, да се конкурират с тях, и т.н. Толкова по-лесно и по-нормално от природна гледна точка би било да се върнем към матриархата, където жената е водещата, както много добре знаем, че всъщност си е - и толкова по-щастливи биха били и мъжете, и жените. Ако погледнете семействата, в който мъжете слушат и уважават жените си - то това са реално здравите семейства, който просъществуват десетилетия наред и където всичките семейни членове се чувстват щастливи и обичани.ПП. Не съм гледала упоменатия тук филм, но Пиер Дако (когото някои наричат "бащата на съвременната психология") има една прекрасна книга за хората, които обичат да четат подобна литература, и тя се казва "Жената и нейната дълбинна психология" - препоръчвам я специално на жените.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Готиният ( преди 11 години )
Ужас!Не мога да повярвам!Това е не човешко
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
djuly ( преди 11 години )
Ужасно лоши места и то, искрено се радвам, че не съм родена в някоя от горе изброените страни, ако беше така или щях да съм убила някого и даа съм убита или просто щях да съм убита заради буйния си нрав.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
И на мен ми е чудно как има толкова организации, защитаващи правата на жените, а как това продължава да се случва. Но така е, има общества, които са много изостанали с мисленето, с развитието си и всичко останало и то най-вече заради религията, която изповядват според мен. Манипулирани са.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Сиси ( преди 11 години )
Радост ( преди 11 години )
Това е не човешко,как може такава жестокост,ако не е жената мъжа за къде е?Там това не може да се нарекът мъже.***.Мъжете са за убиване,а не жените,те са развратните същества.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ради ( преди 11 години )
Не мога да повярвам, егати гнусната история. И не разбирам как има толкова много организации за защита правата на човека и тем подобни, при това положение какво правят? Иначе се водят войни против разни тирани (уж), смешна работа
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар