IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече завърших, ами сега?

8 май 2014 08 00

Как да вземете решение накъде да поемете след бала

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Честито! Вече завършихте училище, а сега накъде? Когато си ученик е лесно – животът ви следва една определена права, мама и тате ви отглеждат като бройлер и от вас се изисква само да носите „прилични“ оценки и да сте горе-долу послушни.

Казват, че след бала започва истинският живот и той далеч не е толкова розов, колкото си мислите. Но без паника! Изживейте вашата приказна вечер и след това, ако се чудите накъде да поемете, си оставете малко време за размисъл.

Ето и няколко съвета как да определите своята посока занапред:

1. Изтрийте всички заръки на по-мъдрите си близки и приятели от главата си

Край вас със сигурност има доста хора, които искат да ви помогнат. Затова и без да ги питате, те имат мнение за вашето бъдеще. Техните желания обаче, често не съвпадат с вашите. Не се обременявайте с нечии други очаквания, а си помислете добре какво ви влече, учи ли ви се нещо, открили ли сте вашия талант и се насочете към развитието на тези неща.

2. Не записвайте глупава специалност, колкото да не е без хич

Често прясно завършилите младежи подават документи във всякакви университети, само за да станат студенти. Това ли искате? По-добре ако не сте подготвени за ВАШАТА специалност, пропуснете една година, за да се подготвите. Може да се хванете и на почасова работа, за да се чувствате по-независими и да изкарвате някой лев. Така и родителите ви няма да ви натякват, че лентяйствате и да ви мъмрят, че не сте влезли в някой университет.

Само не пилейте времето си в бездействие. Не забравяйте, че тази „почивка“ е с цел да се подготвите за изпитите за желаната от вас специалност.

3. Мислете внимателно, но без да изпадате в депресия

Зарежете статистиките и рисуването на пирамиди с евентуалната ви заплата в дадена професия. Запитайте се: Какво искам? Харесва ли ми? Ще искам ли да го правя и след 10 години?

Много е важно да правите нещата с желание, за да работят после за вас.

Не се поддавайте на тежки мисли. Много сте млади и животът е във вашите ръце, така че няма смисъл да изпадате в депресия. Вие избирате собствения си път. Направете го внимателно.

4. Чужбина или България?

Само защото имате диплома, която важи и в други държави (Англия, Германия, Франция) не означава, че автоматично трябва да поемете натам. Да, вероятно по-лесно ще ви е да влезете в някой университет с тази диплома, отколкото да се потите тук, но пък решението ви не трябва да бъде взето под натиск.

Ако наистина искате да се развивате в друга страна, стягайте куфарите. Но ако го правите, за да отбиете номера и защото е по-лесно, после ще ви бъде трудно.

Много хора заминават да учат в друга страна и след това се завръщат тук. Вероятно вече знаете, че една диплома от чужд университет в България няма да ви помогне много. Така че отлетите ли от родното гнездо, правете го с идеята, че ще се развивате в чужбина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Trinity ( преди 10 години )
Края на статията е възмутителен! Изобщо не е вярно, че в чужбина се влиза лесно, а тук "се потите". Автора къде живее?! Тук вече е сравнително лесно да влезеш дори в престижна специалност, тъй като броя на учениците намалява, а университетите продължават да увеличават квотата с цел събиране на повече такси. Също така, една диплома от чубина се цени много високо в България(дори може би по-високо от българска), затова всеки, който иска да се върне, вероятно ще изгради добра кариера кариерата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
това е въпросът, който всеки зачършил в България си задава... минават години и този въпрос се превръща в "И сега за какво изобщо ми беше да го уча това"
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар