IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Параноя по американски: Модерните частни бомбоубежища

5 септември 2016 09 30

Как изглежда личният бункер на средностатистическия американец

Снимка: Creative Ideas

Снимка: Creative Ideas

В Съединените щати от 20-тина години е по-скоро мода да притежаваш лично бомбоубежище. Бункерът вече не се възприема толкова като вариант за спасение от ядрен конфликт, колкото като мистериозна дупка в земята, за която "никой" не знае. Убежищата се проектират и като паник стаи, в които собствениците на жилището да се скрият при евентуален обир.

Някои по-заможни семейства си поръчват дори отдалечени от градовете бомбоубежища, които да разполагат и със самолетни писти. Цените варират от 40 хиляди долара до 4,2 милиона долара. Най-скъпите си имат дори фитнес зали, гаражи за автомобили и подземни парници за отглеждане на зеленчуци.

Днес обаче ще разгледаме сравнително евтиния вариант за оцеляване след апокалипсиси от типа 21.12.2012 г.

Това ядрено бомбоубежище е изградено от огромна стоманена тръба с диаметър около 3 м. Тя е вкопана под 20 метра земна маса – дълбочина, за която се смята, че успешно противостои на радиацията.

До укритието стигат всички необходими енергийни източници – ток, вода (топла и студена), както и интернет сигнал и кабелна. Бункерът може да се похвали със сериозна леглова база – побира 6 души. Освен това има всекидневна с кухненски бокс и трапезария, а също и баня с душ кабина.
За сигурността на укриващите се се грижи видео камера, която стърчи зад малко храстче на повърхността. Нещо като радарите на КАТ. Кадрите от нея могат да се наблюдават в реално време долу в бомбоубежището, където има импровизирано бюро за целта. До него пък има малка библиотека, върху която под детския конструктор чака гайгеров брояч.

Всекидневната е снабдена с всички необходими принадлежности за укриване от една ядрена война – LCD телевизор за филми като "2012" или "Всички страхове", микровълнова за пуканки и малък хладилник за бира. За комфорта се грижи удобният кожен диван.

Легловата база е разположена на две места – в началото на бомбоубежището и в края му. Първите 4 легла посрещат още на входната врата, чиято надежност търпи критика. Последните места за сладки сънища по време на ядрения конфликт са разположени в последната стая по продължение на цилиндъра-убежище. Там има двойна спалня с красиво спално бельо и скрин за чорапи.

Преди спалнята на родителите обаче има санитарно помещение. То отговаря на всички хигиенни нужди – тоалетна, душ кабина, перална машина и дори сушилня. И да знаете едно нещо от забавния учен, проф. Многознаев: "След като до вас се взриви ядрена бомба и по дрехите ви полепне радиоактивен прашец, задължително пуснете дрехите си в пералнята. Не забравяйте добрия омекотител".

Удоволствието да притежаваш тази тръба-убежище, вкопана в земята, струва 150 хиляди долара...

Разгледайте частното бомбоубежище в нашата галерия

Подготви:Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари