IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се превърнете в комедианта на офиса

7 ноември 2013 11 30

В случай, че искате да посъживите атмосферата на работното си място

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Предлагаме ви едно интервю със Скот Адамс, създателят на Dilbert, който е интервюиран от главния редактор на бизнес сайта Inc. – Лий Бушнан. Скот създава през 1989 г. свой сатиричен комикс, пълен с офис хумор за т. нар. служители с „бели якички“.

По въпросния комикс са написани няколко супер успешни книги, направен е анимационен сериал, видеоигра, както и стотици тематични стоки и предмети, олицетворяващи главния герой Дилбърт. През 1997 г. Адамс получава награда за своята поредица, а през 2000 г. създава и свой онлайн проект, чийто ресурс се използва от 2000 вестници в света, а комиксите му се превеждат в 65 страни на 25 езика. Ето и какво мисли той за офис хумора:

Един човек може да е доста уверен и чаровен, но как да е сигурен, че в очите на другите е също толкова забавен, колкото си мисли, че е?

Ако наистина не сте сигурни доколко хуморът ви е забавен, можете да тествате вашите закачки с някой, от когото не зависи заплатата ви. Ако приятелят ви реагира добре на шегите ви, можете да ги пускате и из офиса, но пак не е сигурно дали смехът на подчинените и шефовете ви е искрен. Понякога има едно изкуствено одобрение от страна на подчинените, което кара шефа да се чувства като звезда. Ако обаче се загледате и заслушате, ще усетите кой смях е фалшив и кой не.

Ако човек иска да покаже чувството си за хумор в офиса, какви са най-добрите му възможности за това?

Няма по-добро време за хумор, отколкото когато критикувате някой свой подчинен. Тогава шегите смекчават ситуацията, която иначе е напрегната. Все пак не прекалявайте с хумора, защото има опасност ситуацията да се превърне в неуместно трогателна. Хората обичат смешни истории, с които могат да се идентифицират. Разкажете им нещо забавно, но истинско – минала случка, която хем да дава добър пример, хем да е смешна.

Ако човек се притеснява, че правейки си шеги, може да обиди някого, как трябва да действа?

Напълно неприемливо е да се правят обидни шеги по време на работа. Хуморът ви трябва да има някаква стратегия, за да няма инциденти. Не може да е съвсем произволен, без никаква мисъл. Трябва да обвържете вашата духовитост с някаква дългосрочна своя цел. Не използвайте хумора, за да омаловажавате постиженията на подчинените си, наслаждавайки се на сиянието от собствената си арогантност.

Как един шеф може да бъде сигурен, че служителите му се смеят с него, а не на него?

Човек не трябва да живее в съмнение. Ако обаче смятате, че някой ви се присмива, не му оставайте длъжен – присмивайте му се и вие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари