IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да направите работата си по-смислена и значима

19 декември 2013 12 30

...защото досадната работа ще изсмуче енергията от тялото и душата ви

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето от хората прекарват средно по 40 часа в службата си всяка седмица, което е около 80 хиляди часа, изчислено за целия период до пенсия. Това е много повече време, отколкото човек прекарва с децата и семейството си. Но освен да се труди за заплата, всеки човек има нужда от още някаква странична мотивация, за да ходи на работа.

Тъжно е да прекараш живота си, правейки нещо, което не само не ти носи никакво удовлетворение, но е толкова празно и скучно, че изсмуква цялата енергия от тялото и душата ти. И все пак, според едно мащабно американско проучване, едва 31 процента от служителите се чувстват ангажирани лично с работата си.

Разбира се, различните хора търсят различен смисъл в своята професия. За някои хора „смислена работа“ е онази, която предлага интересни преживявания, за друг това е, когато работата е социална, за трети – когато служебните му задължения го учат на нови умения, за четвърти – работата си заслужава, ако е обграден от колеги-приятели и т. н.

Във всички случаи човек трябва да открие своя източник на смислени преживявания по време на работа. Ето и най-популярните източници:

Цел

1. Личен принос за дадена кауза.

Служителите, които помагат на хората в нужда, определено получават удовлетворение от това, че работата им води до добро дело. Тези хора, дори и да не взимат големи заплати, все пак осъзнават че работата им има цел и е смислена по отношение на другите.

Лична реализация

2. Придобиване на нови знания. Много служители ценят работното си място, ако то им дава възможност за придобиване на нови знания и умения. Хората по принцип са жадни да разширяват хоризонтите си и да подобряват личната си реализация. Дори заплатата им към даден момент да не е голяма, те ще са доволни, ако виждат, че имат потенциал за личностно израстване.

3. Признание. Работата е място, където човек трябва да изпълни някакви задачи. Когато усилията му бъдат признати, той чувства по-голямо удовлетворение и придобива по-голяма увереност и самочувствие. Когато човек усеща, че се справя добре с ангажиментите си, той започва да се стреми към това да бъде още по-добър, а това му дава дълбоко усещане за смисъл.

Престиж

4. Висок статус (позицията на някого в обществото). Всеки човек иска да може да отговори с гордост на въпросите „Къде работиш?“ и „Какво работиш?“. Самото споменаване на някои професии излъчва статус, който носи със себе си уважение и признание от другата страна. Такава например е лекарската професия. Повечето доктори осъзнават, че работата им макар и тежка, си струва усилията, стреса, отговорността и нощните смени.

5. Власт. Работата е вид арена за придобиване и упражняване на власт. Всеки човек, който заема управленска позиция, чувства, че работата му е смислена, най-малкото защото носи повече отговорности и за своите подчинени и за работния процес като цяло.

Социална среда

6. Принадлежност към една общност. За много компании е важно да създадат атмосфера, в която служителите им да се чувстват добре и така постепенно да започнат да усещат принадлежност към фирмата. Във всяко затворено общество, хората се чувстват по-добре, когато успеят да изградят приятелства. Работното място може да допълни или дори да стане заместител на друг вид общност, която липсва на човек, като например семейство или кръг от приятели.

7. Съдействие. Служителите смятат работата си за по-значима, когато това, което правят има значение за организацията. Например, когато техните идеи са изслушани и когато видят, че техният личен принос има влияние върху развитието на фирмата/отдела.

8. Автономност. Свободата на действие в работата е страхотен мотиватор. Някои хора са привлечени към определен тип професии, точно защото те осигуряват автономия, а именно когато никой не ти диктува какво да правиш и как да го направиш. Например, предприемачите често стартират свой собствен бизнес, за да си бъдат сами шефове.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари