IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога трябва да промените своята кариера

26 февруари 2014 10 40

Трябва ли да действате сега или да го оставите за в бъдещето?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Промяната на работата е решение, което повечето хора не взимат толкова лесно. Било то заради чувство на несигурност, вътрешни колебания, навик и т. н. Все пак средностатистическият човек променя своята кариера няколко пъти през живота си.

Една от причините да се стигне до промяна е, защото хората често не правят информиран избор. Въпреки това информираният избор не ви гарантира безоблачно професионално съществуване. Дори в този момент да следвате всички указани стъпки и да изберете определена работа, която е точно за вас, това може да не остане най-добрият избор завинаги.

Ето няколко причини, които трябва да ви накарат да се замислите за промяна на кариерата:

1. Животът ви се е променил.

Когато сте избрали дадена работа, тогава най-вероятно сте живели по начин, който е различен от сегашния. Тогава може да сте били необвързани, а сега вече да се замисляте за семейство. Натовареният график и честите пътувания някак вече не се вписват в това, което искате от живота. В такъв случай трябва да се насочите към професия, която е „по-семейна“ и „по-приятелска“.

2. Перспективите за работа във вашата област са се влошили.

Когато сте започнали да работите нещо, тогава то може да ви се е струвало изключително обещаващо. Заради промените в областта на технологиите, икономиката или сферата, в която работите, възможностите за хубава работа значително са намалели. Ето защо вие имате пълното основание да се замислите за друга кариера с повече перспективи.

3. Изпитвате непоносимост към професията си.

Едно време ходехте на работа с желание, но вече не се чувствате по този начин. Нямате търпение да дойде края на работния ден и дори смяната на компанията и работодателя не помогна. Може би е време да си потърсите работа, която отново да ви вдъхнови.

4. Вашата работа е твърде стресираща.

Някои професии са стресиращи по своята същност. След известно време обаче стресът и напрежението могат да станат твърде много, за да се справяте с тях. Ако искате да запазите своето душевно и физическо здраве, най-добре се насочете към кариера, която е малко по-спокойна.

5. Намирате работата си за скучна.

Обикновено, когато човек работи по-дълго време в дадена област, той започва да свиква с нея и се научава на голяма част от нещата. Ето защо с течение на времето той се сблъсква с все по-малко предизвикателства и работата му започва да му се струва изключително скучна. Ако искате да промените това положение, значи трябва да смените кариерата си и да започнете да изучавате нещо различно, което ще ви бъде интересно.

6. Искате да печелите повече пари.

Дори за някои хора да е много изненадващо, парите не са в горната част на списъка, когато става въпрос за удовлетвореността от работата. Ето защо не се изненадвайте, ако кариерата ви, която ви носи повече пари, не ви се струва толкова удовлетворяваща. Ето защо, ако обмисляте промяна на кариерата само заради повече пари, помислете много добре, преди да предприемате каквото и да е.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
идва един монет, в който имаш чувството, че вече е непоносимо... май тогава
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар